Tamiflu via Internet? Doe het niet!

Met de uitbraak van de varkensgriepvariant in Mexico bieden verschillende websites het antivirale middel Tamiflu(oseltamivir) aan. De KNMP waarschuwt patiënten voor het bestellen van geneesmiddelen via apotheken die uitsluitend via internet werken. De herkomst van de medicijnen die daar besteld kunnen worden is veelal onduidelijk en er is een gerede kans dat ze van inferieure kwaliteit zijn. Daarnaast rekenen deze websites geregeld zeer hoge prijzen. De KNMP adviseert patiënten daarom geen Tamiflu of andere geneesmiddelen via Internet te bestellen.

Gevaren internetfarmacie
Hoe professioneel een website van een Internet apotheek er ook uit kan zien, slechts 14% van gehanteerde keurmerken op deze websites zijn echt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben vastgesteld dat het regelmatig gaat om namaak geneesmiddelen. Deze zijn vaak nauwelijks van de echte te onderscheiden, maar kunnen geen, te weinig of te veel van de werkzame stof bevatten of een gevaarlijke, vervuilde stof. Hierdoor bestaat het risico op ernstige bijwerkingen, die in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Wanneer het middel geen of te weinig werkzame stof bevat, betekent dit ook, zoals in het geval van Tamiflu, dat mensen zich onterecht beschermd voelen. Voor meer informatie zie de website www.internetpillen.nl van het Ministerie van VWS.

Tamiflu uitsluitend op recept
Tamiflu is alleen verkrijgbaar op recept. Artsen mogen in Nederland alleen medicijnen voorschrijven als zij de patiënt in kwestie kennen en op de hoogte zijn van het medicijngebruik. Veel websites die medicijnen aanbieden houden zich hier niet aan. Deze websites overtreden de wet of hebben een manier gevonden om deze te ontwijken, bijvoorbeeld door te werken met buitenlandse artsen en apotheken, die niet aan de Nederlandse wet gebonden zijn. De KNMP is van mening dat deze websites geen verantwoorde zorg leveren. De controle op interacties met andere medicijnen die de patiënt slikt en op mogelijke contraindicaties vindt bij deze websites niet, of onvoldoende plaats. Bovendien is er geen sprake van uitwisseling van medicatiegegevens tussen deze websites en de eigen apotheek en huisarts. Ook is vaak onduidelijk wie er aansprakelijk gesteld kan worden als er iets mis gaat.

Prijs Tamiflu
Websites die medicijnen aanbieden rekenen vaak zeer hoge prijzen, in veel gevallen fors hoger dan de prijzen die in Nederland gelden. In ons land is de maximum toegestane prijs voor 10 stuks Tamiflu 75 mg 33,30 euro. Websites rekenen meestal een veelvoud daarvan. Soms meer dan honderd euro.

Legale websites
Er bestaan wel degelijk websites waar legaal en veilig medicijnen verkregen kunnen worden. Denk daarbij in eerste instantie aan websites van ‘gewone’ apotheken, die naast hun echte fysieke apotheek ook via internet bestellingen afhandelen. Zij beschikken over veilige medicijnen en over de noodzakelijke patiëntgegevens. Een overzicht is te vinden op www.apotheek.nl

In geval van pandemie zijn voldoende antivirale middelen beschikbaar
Nederlandse overheid beschikt over een voorraad van 4,5 miljoen kuren met antivirale middelen. Die voorraad is bij het uitbreken van een pandemie genoeg is om alle met de griep geïnfecteerde patiënten in Nederland te kunnen behandelen.
Het is dus niet nodig om Tamiflu uit voorzorg in huis te halen. Het preventief slikken van Tamiflu wordt bovendien afgeraden. Bij onnodig gebruik van de medicijnen wordt de kans groter dat het middel uiteindelijk minder goed zal gaan werken of dat het virus zelfs resistent wordt voor virusremmers. Bovendien zou het middel gedurende de volledige duur van de pandemie moeten worden gebruikt, ander kan de griep alsnog toeslaan. Preventief gebruik van antivirale middelen geeft geen bescherming zoals een vaccin.

4 thoughts on “Tamiflu via Internet? Doe het niet!

 1. l. scheers

  Ik heb niet zo’n vertrouwen in deze overheid. Die kan wel beweren 4 milj porties beschikbaar te hebben, maar ik kan dat niet controleren, en als wij staks nodig hebben zult u zien dat het net op is…. Ik heb geleerd: voor jezelf zorgen. Dus ik zou toch graag uit voorzorg hier in huis een 5 tal kuren hebben liggen. Zodat mijn gezin, in het geval van een echt massale uitbraak (waarvan de overheid dan wel weer zal zeggen: sorry maar zoooo erg hadden we het niet voorzien..) in elk geval een minimale bescherming hebben…Kijk naar de kredietcrisis: elke ondernemer zag het aankomen, maar nog geen 2 maanden tevoren beweerde Wouter Bos doodleuk dat de nederlandse economie wel een stootje kon hebben. En 3 weken later kondigt Donner de eerste massa-ontslagen aan…. Lekkere overheid!

 2. C.Hendriks

  Zoals de heer/mevrouw Scheers al stelt deze overheid is zo onbetrouwbaar als wat. Alle beloftes zijn tot nu toe niet nagekomen of uitgesteld. Dit is gewoon de zoveelste manier om de burger aan het lijntje te houden. Er zijn genoeg kuren beschikbaar?
  Prima zet de link er maar neer waar ik ze voor 33,50 per doosje kan bestellen. Zo niet dan betaal ik wel gewoon de 75 euro die de Belgische apotheek vraagt. Dag…..overheid NL.

 3. G.Kellerman

  Onze zoon van 5 heeft astma en is ook nog allergisch voor stof, allerei pollen en zeer gevoelig voor vocht en vuil in de lucht. Bij het minste of geringste heeft hij griep en hoest hij zich de longen uit zijn lijf. Hij is dus zeker onderdeel van de risicogroep waar wel eens over gesproken wordt. Hij krijgt hiervoor al diverse medicijnen. Nu willen wij drie weken op vakantie naar Frankrijk en Spanje en maken ons vooral zorgen als we in die 3 weken tegen de griep oplopen en we dus aan een vreemde noodarts de situatie uit moeten leggen. Dat kost denk ik te veel tijd, zeker als je eerst nog een geschikte arts moet vinden op een plek waar je niet bekend bent. Ik heb mijn huiarts gevraagd om één doosje met een kinderdosering ( 30 of 45 mg. ) mee te mogen nemen zodat we alvast wat kunnen geven als we verrast worden door een enorme koorts of ander verschijnsel wat deze griep met zich mee kan brengen. ( Wat natuurlijk altijd ’s nachts of in het weekend op zondag gebeurd )
  Maar je raadt het al, nee dat doen we niet.
  Je bent hier echt altijd op jezelf aangewezen, zal hun een zorg zijn als je een kind verliest !
  Dus: internet dan maar…… Wat kan mij het nou verekken wat zo een doosje kost.Ik zou het mezelf nooit vergeven als het echt mis gaat en vanwege geld had besloten het niet te doen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *