Succesvolle aanpak tekort apothekersassistenten

Op 11 december en 7 januari jl. ontmoetten de geselecteerde kandidaten van het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! de geïnteresseerde apothekers op een speeddate. Twee enerverende middagen met een klinkend resultaat: 14 van de kandidaten vonden een match. De speeddate is onderdeel van het pilottraject waarin de SBA samen met regionale partners (de FBA, de AVMN, de Sigra, de House of skills en het UWV) in totaal 40 tot 50 zij-instromers wil werven om ze via een BBL-traject versneld op te leiden tot apothekersassistent. De SBA startte dit traject als mogelijk antwoord op het tekort aan apothekersassistenten in Amsterdam en Midden-Nederland.

In november hebben de regionale partners het vak intensief op banenmarkten, inspiratiedagen en voorlichtingsdagen bij zij-instromers onder de aandacht gebracht. Een informatiemiddag waarin meer informatie over het werken in de apotheek werd gegeven leverde 50 geïnteresseerde kandidaten op. Na een assessment en persoonlijk gesprek bleven er uiteindelijk 19 zeer gemotiveerde kandidaten over om deel te nemen aan de speeddates op 11 december en 7 januari. Zij gingen elk in gesprek met de 12 aanwezige apothekers. Twee enerverende middagen waar kandidaten en apothekers kort met elkaar konden kennismaken. ‘Ik heb er een heel goed gevoel aan over gehouden en ben erg blij dat het SBA samen met de andere partners hier de schouders onder zet’, aldus een van de deelnemende apothekers.

Match

Inmiddels hebben 14 kandidaten een BBL-contract aangeboden gekregen. Er is een aantal apotheken die zelfs twee kandidaten in dienst hebben genomen. Enkele kandidaten zijn al aan het werk in de apotheek. Een aantal kandidaten start in februari met de reguliere BBL-opleiding en de meeste kandidaten starten in juni met de versnelde BBL-opleiding op het MBO Amersfoort.

Hoe nu verder?

Het doel van de pilot om 40 tot 50 zij-instromers te werven voor de apotheekbranche is nog niet gehaald. In de regio Gooi en Utrecht wordt binnenkort met de pilot gestart. Inmiddels is ook duidelijk dat ROC Amsterdam definitief een BBL-traject gaat aanbieden vanaf september 2019.

Daarnaast werkt TNO nu in opdracht van de SBA aan ‘De paskamer’. De paskamer is een voor de apotheekbranche ingericht digitaal instrument waarmee nauwkeurig kan worden bepaald welke skills iemand al heeft en of zij of hij het in zich heeft om apothekersassistent te worden. Met dit instrument kunnen we het assessment en persoonlijk gesprek op een efficiënte manier invullen.

Ook bekijkt de SBA nu, als onderdeel van dit pilottraject, wat de mogelijkheden zijn om met subsidie een BBL-opleiding te ontwikkelen die als standaard kan dienen voor alle ROC’s. Niet elk ROC hoeft dan zelf te investeren in het ontwikkelen van zo’n opleiding, maar kan gebruikmaken van het standaardformat. Dat zorgt voor kwaliteit en eenduidigheid in de BBL-opleiding ongeacht welk ROC het aanbiedt. Ook op dit vlak werken de SBA, House of Skills, ROC’s en andere regionale partijen nauw samen.

Meer weten?

Ben je apotheker en geïnteresseerd om een BBL’er in dienst te nemen? Stuur dan een mail naar Helena Schuengel, helena@nieuwzorg.nl met je naam, apotheek en telefoonnummer. Er wordt dan telefonisch contact met je opgenomen.

Ben je geïnteresseerd om je via een versneld BBL-traject te laten omscholen tot apothekersassistent? Kijk dan voor meer informatie op www.werkindeapotheek.nl/janatuurlijk .

Author: Stichting Bedrijfsfondsen Apotheek

De SBA (Stichting Bedrijfsfondsen Apotheek) bevordert de kwaliteit en continuïteit van het apotheekteam van de openbare apotheek. Dit doen wij door de ontwikkeling van medewerkers in hun beroep te stimuleren en faciliteren zodat zij krachtig in hun werk en loopbaan staan. Samen met werkgevers en werknemers uit de dagelijkse praktijk ontwikkelen wij hiervoor passende producten en diensten. De SBA wordt gefinancierd door alle openbare apotheken en wordt bestuurd door cao-partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *