Stotteren als bijwerking

By | 21/10/2021

Er zijn veel soorten geneesmiddelen die de bijwerking stotteren of terugkeren van stotteren kunnen geven. Anti-epileptica, antidepressiva, immunosuppressiva, antipsychotica en geneesmiddelen die werken op het centraal zenuwstelsel behoren tot de meest betrokken geneesmiddelen.

Stotteren

Stotteren is een bekende aandoening die vooral kinderen treft. Vaak verdwijnt stotteren naarmate als het kind ouder wordt. Wanneer stotteren wordt veroorzaakt door een geneesmiddel kan dat op elke leeftijd voorkomen.

Studie

In een onderzoek zijn 3.385 meldingen uit de hele wereld van stotteren die in de databank van de WHO (VigiBase) staan, bekeken. Het doel was om geneesmiddelen te vinden waarbij stotteren als bijwerking is vermeld. Ook is gekeken naar een verklaring hoe stotteren kan ontstaan bij geneesmiddelgebruik.

Opvallend genoeg kunnen ook geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze bij sommige mensen stotteren verminderen, dit juist bij anderen veroorzaken. Dit is onder andere bij methylfenidaat het geval.

Artikel: frontiers in Psychiatry

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *