Stop met het gebruik van Esmya

Medicijnautoriteit CBG adviseert patiënten om, in overleg met de arts, te stoppen met het gebruik van Esmya (ulipristalacetaat) voor de behandeling van de symptomen van vleesbomen.

Herbeoordeling

In verband met een nieuwe melding van ernstige leverschade, vindt er momenteel een Europese herbeoordeling plaats van dit medicijn. Ook nieuwe patiënten mogen niet met dit middel behandeld worden totdat de herbeoordeling is afgerond.

Morning-afterpil

Er zijn geen problemen met de veiligheid als ulipristalacetaat  wordt gebruikt als morning-afterpil.

Waarvoor wordt ulipristalacetaat gebruikt?

Esmya (ulipristalacetaat) is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van een uterusmyoom (een vleesboom). Dit is een goedaardige verdikking in de wand van de baarmoeder.

Informatie voor patiënten

  • Stop, in overleg met uw arts, met het gebruik van ulipristalacetaat voor vleesbomen in de baarmoeder.
  • Gebruikt u ulipristalacetaat eenmalig als morning-afterpil (ellaOne)? Dan is er geen reden tot bezorgdheid.

Informatie voor zorgverleners

  • Heeft u patiënten die worden behandeld met Esmya voor uterusmyomen? Neem zo snel mogelijk contact op met deze patiënten en stop de behandeling.
  • Voer 2-4 weken na het stopzetten van de behandeling een leverfunctiebepaling uit, zoals beschreven in de productinformatie van Esmya.

Meer informatie

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *