Stichting Care for cancer wint Breast Friends Award 2009

Toen ze borstkanker kreeg, viel het Machteld de Bont op dat zorgaanbieders vaak moeilijk te vinden zijn. “Het gedeelte rond kanker in het ziekenhuis is goed geregeld, maar wie zorgt er voor de rest? Voor het huis, de kinderen, je werk en voor jou?” Daarom richtte Machteld Stichting Care for cancer op. Met dit fantastische idee won ze dit jaar de Breast Friends Award.

“Samen met Sietske van der Veldt, voormalig oncologieverpleegkundige, heb ik Stichting Care for cancer opgericht. We beschikken over een team oncologieverpleegkundigen met ervaring in psychosociale zorg; de zogenaamde care consultants. Zij komen bij mensen thuis en adviseren over alles wat er bij kanker komt kijken. Zo wijzen ze op het enorme scala aan zorgverleners die kunnen helpen. Een gidsfunctie dus. Het doel van de stichting is om het algehele welbevinden van kankerpatiënten te vergroten. Enkele verzekeringen vergoeden Care for cancer, maar jammer genoeg nog lang niet allemaal. Daarom nomineerde mijn Breast Friend Annemiek Tubbing mij voor de Breast Friend Award”, zegt Machteld de Bont. “We zijn ongelofelijk blij met de prijs. Nu kunnen we voor mensen die de consulten zelf moeten betalen en voor wie dit een belemmering is, een fonds oprichten. We financieren dit met het geld dat we winnen met de Breast Friends Award.”

Machteld de Bont krijgt de Breast Friend Award uitgereikt na afloop van de Sister’s Hope 60K Walk, op zondag 11 oktober om 17.00 uur in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Care for cancer krijgt de Breast Friend Award niet zomaar. De jury stond voor een moeilijke taak. Tientallen goede ideeën, die aan strenge criteria moesten voldoen, passeerden de revue. De jury bestaat uit mensen die hun strepen in de oncologie ruimschoots hebben verdiend, zoals Ida van Belle (directeur Stichting Pink Ribbon), Elly Hilgeman (voorzitter Borstkanker Vereniging Nederland), Riet van der Heide-Schoon (oud-voorzitter Borstkanker Vereniging Nederland), Maria van Balen (voorzitter Instellingen PsychoSociale Oncologie, IPSO), Christine Boers-Doets (oncologieverpleegkundige VN&V, Waterlandziekenhuis Purmerend), Pieternel Haspels (gezondheidszorgpsychologe, werkzaam bij Amarant en directeur van het Toon Hermans Huis, Amersfoort), Karin Schut (ex-borstkankerpatiënte) en Daniëlle van der Zee (nurse practitioner mammacare, Diaconessenhuis Utrecht).

Breast Friend is een initiatief van Roche. Een Breast Friend is iemand die de borstkankerpatiënt voor, tijdens en na de behandeling steunt op emotioneel vlak en praktische hulp biedt. Zie voor meer informatie www.breastfriends.nl Roche is een innovatief, farmaceutisch bedrijf dat de strijd tegen borstkanker ondersteunt. De prijs, de Breast Friend Award, bestaat uit een bedrag van 5.000 euro. Care for cancer richt met dit bedrag een fonds op. Winnares Machteld de Bont kreeg bovendien een fotoshoot aangeboden, samen met haar Breast Friend Annemiek Tubbing. De foto is gemaakt door topfotografe Patrica Steur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *