Stichting Apothekers Limburg failliet

De Stichting Apothekers Limburg, een samenwerkingsverband van 35 apotheken en 9 apotheekhoudende huisartsen heeft deze week faillissement aangevraagd. Het samenwerkingsverband leverde luiers en katheters aan 2850 mensen in Limburg die last hebben van incontinentie.

De kosten van de levering van incontinentiemateriaal lagen drie procent boven de vergoeding van zorgverzekeraar CZ, waardoor de stichting in de schulden raakte. De stichting moest daarom deze week bij de rechtbank in Maastricht het faillissement aanvragen. Zorgverzekeraar CZ, waarmee de stichting in het voorjaar van 2008 een contract afsloot over de levering en vergoeding van incontinentiematerialen, heeft betrokkenen per brief geïnformeerd over de noodgedwongen beëindiging van het contract. CZ heeft haar cliënten met incontinentieproblemen doorverwezen naar drie landelijk werkende leveranciers, die de hulpmiddelen thuis of per post bezorgen.

De KNMP ziet hierin het zoveelste signaal dat apotheken steeds meer in financiële moeilijkheden komen omdat verzekeraars bij de zorginkoop louter inzetten op kostenbesparing. De vergoeding die apotheken krijgen voor de farmaceutische zorgverlening is onvoldoende om de kosten te kunnen dekken. Tot het laatste moment is door Stichting Apothekers Limburg geprobeerd om met CZ tot een oplossing te komen voor de problemen, maar helaas zonder resultaat. Het gevolg is dat patiënten nu zijn aangewezen op postorderbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *