Steun voor KNMP-voorstel over geneesmiddelentekorten

By | 07/09/2016

Om de geneesmiddelentekorten te bestrijden zouden zorgverzekeraars voortaan meer dan één aangewezen geneesmiddel moeten vergoeden. Dit stelt directeur Léon Tinke van de KNMP in een uitzending van Nieuwsuur. ‘Er zijn vaak eveneens goedkope vergelijkbare geneesmiddelen, die net een paar cent duurder zijn. In het geval van voorraadproblemen is er dan meer keuze.’ Tinke heeft berekend dat de maatregel 15 miljoen euro kost, afgezet tegen de 4 miljard euro die jaarlijks aan geneesmiddelen worden uitgegeven.

Het voorstel van de KNMP-directeur voor een soepeler preferentiebeleid is ook voor de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een onderwerp om over door te praten, zo blijkt uit de uitzending. ‘We zullen gezamenlijk moeten kijken naar goede oplossingen’, stelt directeur Petra van Holst. Directeur Gerard Schouw van Nefarma toont begrip voor de situatie: ‘Wanneer je als apotheker maar één geneesmiddel in de la hebt liggen en dat middel is op, dan moet je nee verkopen aan de patiënt. Als je een paar alternatieven hebt, hoeft dat minder vaak.’ Het voorstel wordt ingediend in de werkgroep die onder regie van het ministerie van VWS zoekt naar een oplossing voor de geneesmiddelentekorten. VWS wil ook graag verder praten over het plan.

Tekorten
Cijfers van KNMP Farmanco leren dat de geneesmiddelentekorten naar verwachting in 2016 wederom zullen toenemen. In 2015 waren het er 625, maar in de eerste helft van dit jaar zijn er al 369 definitieve en tijdelijke tekorten genoteerd. Indien deze trend zich voortzet, gaat de teller over dit jaar richting de 750.

In de uitzending is er voorts aandacht voor de agressie aan de balie van de apotheek. In opdracht van de KNMP deed SIR Stevenshof onderzoek. De resultaten staan in dit rapport.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur (vanaf 10.14 minuut)

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *