Sterke daling in het voorschrijven van antibiotica tijdens COVID-19-pandemie

By | 09/06/2020

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de COVID-19-pandemie. Deze week publiceren we de eerste factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van antibiotica.

Antibioticagebruik in Nederland

Antibiotica werken bij bacteriële infecties, niet bij virale infecties zoals COVID-19. Toch zijn er landen waar antibiotica veel worden voorgeschreven bij COVID-19. Hoe zit het met het voorschrijven van antibiotica in de Nederlandse huisartsenpraktijk?

Daling in voorschrijven antibiotica

Cijfers uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn laten zien dat huisartsen minder antibiotica zijn gaan voorschrijven tijdens de COVID-19-pandemie, in vergelijking met 2019. De daling begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Hieronder ziet u het wekelijks aantal patiënten met een antibioticumvoorschrift per 100.000 inwoners, in 2019 en in 2020. Bekijk alle scores in de factsheet.

Daling in voorschrijven antibiotica

Meer weten?

In onze rubriek Corona Actueel vindt u met informatie over al ons corona-onderzoek.

Over ons onderzoek

Voor het vaststellen van de cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Author: NIVEL

Het NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Er vindt toegepast beleidsonderzoek plaats voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op projectbasis. Onderzoeksgegevens worden gebruikt door een groot aantal partijen, afkomstig uit de overheid en (koepels van) zorgverzekeraars, beroepsgroepen, zorginstellingen en patiënten- en consumentenorganisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *