Sterilisatiemethode maakt hergebruik mondmaskers mogelijk

By | 19/03/2020
Sterilisatiemethode maakt hergebruik mondmaskers mogelijk

Onderzoek in het Maastricht UMC+ heeft aangetoond dat medische FFP2-mondmaskers volledig kiemvrij gemaakt kunnen worden door zogeheten plasmasterilisatie. Op die manier kan een mondneusmasker in totaal drie keer worden gebruikt in plaats van het na eenmalig gebruik weg te gooien. Deze methode van sterilisatie is door het RIVM gevalideerd.

FFP2-mondmaskers

In het Maastricht UMC+ werden FFP2-mondmaskers op een aantal afdelingen ingezameld in verband met de dreigende tekorten aan beschermende hulpmiddelen.

Deskundige steriel-medische hulpmiddelen Roy Pelzer van de afdeling medische microbiologie deed onderzoek naar de mogelijkheid tot plasmasterilisatie van de gecontamineerde mondmaskers.

Daaruit bleek dat met deze methode effectief micro-organismen worden gedood. Het RIVM toetste vervolgens onder meer het behoud van de filtrerende werking van deze maskers.

Door onderzoek van onder meer Pelzer en het RIVM is aangetoond dat het hulpmiddel ten minste drie keer kan worden gebruikt in plaats van eenmalig.

Plasmasterilisatie

Bij plasmasterilisatie wordt gebruik gemaakt van waterstofperoxide bij een lagere temperatuur dan bijvoorbeeld stoomsterilisatie. Wanneer dit proces in vacuüm wordt uitgevoerd is 60 °C genoeg om alle micro-organismen te doden.

Veel hittegevoelige materialen zoals kunststoffen of elektrische onderdelen kunnen dan ook worden gesteriliseerd met deze methode zonder dat het bijvoorbeeld smelt. Met de plasmasterilisator kunnen er op dit moment maximaal 2400 mondmaskers per dag voor hergebruik beschikbaar worden gemaakt.

Meer informatie bij RIVM

RIVM: Hergebruik FFP2 mondmaskers

Author: Maastricht UMC+

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderscheidt zich nationaal en internationaal door de focus op preventie. Dus niet alleen gezondheidsherstel, maar ook gezondheidsbehoud én gezondheidsbevordering. Kerntaken zijn – naast topklinische en topreferente patiëntenzorg – wetenschappelijk onderzoek en onderwijs/ opleiding. Het Maastricht UMC+ kenmerkt zich daarbij door de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis beschikt over 715 bedden, circa 7000 medewerkers en 4000 studenten, en is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *