Statistische methoden waardevol bij veiligheidsbewaking van geneesmiddelen

By | 14/03/2022

Statistische methoden zijn waardevol voor de bewaking van de veiligheid van geneesmiddelen (farmacovigilantie). Joep Scholl laat in zijn proefschrift zien dat deze methoden een bijdrage kunnen leveren bij het opsporen van bijwerkingen.

Bijwerkingen

Bijwerkingen die patiënten en zorgverleners opmerken in de dagelijkse praktijk, kunnen zij melden bij Lareb. Dit zorgt voor nieuwe kennis over bijwerkingen, die eerder niet of onvoldoende bekend was. Kennis die cruciaal is voor zorgverleners en patiënten bij de keuze voor een geneesmiddel, het mogelijk voorkomen en tijdig herkennen van bijwerkingen.

Proefschrift

In zijn proefschrift beschrijft Joep Scholl de toegevoegde waarde van statistische methoden bij het opsporen van bijwerkingen. Joep Scholl deed zijn onderzoek bij Bijwerkingencentrum Lareb en promoveert 15 maart 2022 aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *