Start versnelde beoordeling coronavaccin Sanofi / GSK

De versnelde beoordelingsprocedure (‘rolling review’) van het coronavaccin Vidprevtyn van fabrikanten Sanofi/GSK is gestart. Dit meldt het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA. Het CBG neemt namens Nederland deel aan dit comité.

Deze beoordeling is gestart op basis van de voorlopige positieve resultaten uit laboratoriumstudies en eerste studies in volwassen mensen. Het EMA zal de data die beschikbaar komt over dit vaccin nu doorlopend beoordelen om te bepalen of de kwaliteit van het vaccin goed is en de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen. Verdere communicatie volgt op het moment dat de officiële aanvraag voor markttoelating is ingediend.

Stukjes viruseiwit inbrengen

Vidprevtyn is een zogenoemd ‘geadjuveerd recombinant eiwit vaccin’.  In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, die in het laboratorium zijn gemaakt. Ook zit er in dit vaccin een ‘adjuvans’, een hulpstof die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit helpt versterken.

Wanneer je het vaccin ingespoten krijgt leert je lichaam antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Als je later echt in aanraking komt met het coronavirus word je hierdoor mogelijk niet of minder ziek. Deze techniek kennen we ook van andere vaccins, bijvoorbeeld tegen griep.

Versnelde / doorlopende beoordeling

Het coronavaccin Vidprevtyn is één van de 5 vaccins die op dit moment doorlopend beoordeeld worden in Europa. Bij een ‘rolling review’ dienen fabrikanten informatie over het vaccin doorlopend in, nog voordat alle onderzoeken zijn afgerond. Wanneer de CHMP, het beoordelingscomité van het EMA, besluit dat er voldoende data beschikbaar is kan de fabrikant een aanvraag indienen voor markttoelating. Doordat de data meteen beoordeeld wordt zodra deze beschikbaar is, kan het beoordelingscomité versneld tot een oordeel komen. Inmiddels zijn al 4 coronavaccins in Europa onder voorwaarden goedgekeurd.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

4 thoughts on “Start versnelde beoordeling coronavaccin Sanofi / GSK

 1. tolletje223

  Het word tijd dat ze zo snel mogelijk een geadjuveerd recombinant eiwit vaccin vrij geven. niet iedereen is gecharmeerd van een MRNA , RNA of Vector vaccin.

 2. Stiena

  Precies daar ben ik het helemaal mee eens!
  Ik begrijp niet,dat dat zo lang moet duren
  Er moet toch zoveel mogelijk geprikt worden?
  Waarom dan dit niet z.s.m.geprobeerd?
  Het zal wel weer een kwestie zijn van follow the money

 3. karin

  wanneer komt het eindelijk in nederland !!wil geen mrna rna nl , duurt wel erg lang

 4. Esther

  Wanneer is dat versneld beoordelingsproces klaar. Ik wil niet meer wachten.. dit is het enige vaccin dat ik omwille van medische redenen kan nemen. (Zou een uitkomst voor veel mensen met medische en allergische redenen zijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *