Start eerstelijns antibiotica-scan

Het Nivel gaat een eerstelijns antibiotica-scan doen, in samenwerking met de Universiteit Maastricht en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. De scan biedt aanknopingspunten voor verdere verbetering in het voorschrijven van antibiotica.

Gepast voorschrijven van antibiotica is belangrijk om resistentie te voorkomen. Nederlandse huisartsen schrijven weliswaar relatief weinig antibiotica voor, maar toch is er ook in Nederland ruimte voor verbetering.

Grote verschillen

Uit eerder onderzoek van het Nivel blijkt dat er tussen huisartspraktijken grote verschillen bestaan in het voorschrijven van antibiotica bij luchtweginfecties. Ook schrijven huisartsen vaak een antibioticum voor terwijl dit niet geïndiceerd is, zoals bij een keelontsteking of een voorhoofdsholteontsteking. Een artikel over dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Antibiotics.

Scan als basis voor monitoren voorschrijven van antibiotica

Met de antibiotica-scan brengen we in kaart op welke punten het voorschrijven van antibiotica in de huisartspraktijk en op de huisartsenpost afwijkt van de richtlijnen.

We kijken naar het voorschrijven bij verschillende diagnoses, naar doseringen en naar het voorschrijven aan verschillende risicogroepen. De scan dient als basis voor verdere monitoring van knelpunten in het voorschrijven van antibiotica.

Over het onderzoeksproject

We maken gebruik van gegevens van huisartspraktijken en huisartsenposten die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. De resultaten worden gepubliceerd op de website van het Nivel.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, Programma Antibiotica Resistentie, en loopt tot oktober 2022 (Zon-Mw-projectnummer 50-54100-98-406).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *