Sneller van eerste harthulp naar huis door nieuwe gevoelige hartaanvaltest

By | 08/10/2015

Het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet heeft donderdag 8 oktober 2015 de resultaten van een Britse studie naar het effect van Abbott’s nieuwe gevoelige hartaanvaltest.

Hieruit blijkt dat artsen met behulp van de test een groot deel van de patiënten, die zich op de eerste hulp melden met pijn op de borst, al veel sneller uitsluitsel kunnen geven of er sprake is van een hartaanval of hartschade. Dit heeft tot gevolg dat tweederde van deze patiënten al snel met een gerust hart naar huis kunnen en ze niet opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis voor nader onderzoek of monitoring.

De nieuwe, gevoelige hartaanvaltest geeft accuraat weer wat de troponinewaarde is in het bloed. Troponine is een eiwit in het bloed, dat bij bepaalde waarden aangeeft of er sprake is van hartschade, aangezien het vrijkomt bij een hartaanval.

  • Gevoelige troponine test helpt arts veel sneller uitsluitsel te geven over hartaanval
  • Tweederde van mensen met pijn op de borst kan met gerust hart naar huis, al vanaf de eerste hart hulp
  • Minder vervolgonderzoek en korter ziekenhuisverblijf leveren kostenbesparing op

Ook in Gelre ziekenhuizen wordt deze gevoelige troponinetest toegepast. Cardioloog Dr. Richard Braam over zijn bevindingen: “De vorige generatie troponine testen gaven pas na 6 tot 8 uur met zekerheid uitsluitsel of patiënten wel of geen hartinfarct hadden. Patiënten met klachten van pijn op de borst blijven hierdoor langer op de eerste hart hulp . De nieuwe test van Abbott is veel gevoeliger, waardoor we, zoals ook blijkt uit de studie gepubliceerd in de Lancet, bij een groot aantal patiënten veel sneller kunnen uitsluiten of er sprake is van een hartinfarct. Daardoor kunnen we patiënten eerder gerust stellen en weer naar huis laten gaan op voorwaarde dat andere aandoeningen zijn uitgesloten. Dat levert uiteraard een besparing op van tijd en kosten.”

De Britse studie is uitgevoerd door de British Heart Foundation en door de universiteit van Edinburgh uitgevoerd.

Author: Abbott

Abbott richt zich met haar producten op het gebied van diagnostiek, medische hulpmiddelen, voeding en farmaceutische producten op de zorgbehoeften van mensen in meer dan 150 landen. Onze diversiteit – qua expertise, technologie en geografie – geeft ons de mogelijkheid om structureel iets te kunnen betekenen voor miljoenen mensen in uiteenlopende regio's en met uiteenlopende culturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *