Slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline

By | 05/04/2024

Slokdarmklachten kunnen optreden na gebruik van het antibioticum flucloxacilline. Om het risico op deze klachten te verminderen is in 2020 de gebruiksinstructie aangepast in de bijsluiter. Toch ontvangen Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen hier nog veel meldingen over. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen hopelijk helpen deze klachten te voorkomen.

Flucloxacilline

Flucloxacilline is een antibioticum voor de behandeling van huid- en weke delen infecties. Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen ontvingen in de afgelopen drie jaar meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten na gebruik van flucloxacilline.

Lees de gebruiksinstructies goed

De kans op slokdarmklachten bij flucloxacilline is groter door het niet goed volgen van de instructie in de bijsluiter. Het advies is om het geneesmiddel met een ruime hoeveelheid water in te nemen en niet meteen te gaan liggen na inname. Het is belangrijk de patiënt bewust te maken van deze instructie. 

Praktijkprikkel

Een Praktijkprikkel is een korte beschrijving van een medicatie-incident met aanbevelingen voor de praktijk door Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze Praktijkprikkel is in samenwerking met Lareb geschreven.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *