Signalement Goed Gebruik Geneesmiddelen aangeboden aan VWS

De voorzitter van ZonMw, prof. dr. Pauline Meurs, heeft op 3 juli 2009 aan de directeur-generaal curatieve zorg drs. Diana Monissen, het Signalement ‘Goed Gebruik van Geneesmiddelen’ aangeboden. In dit Signalement worden aanbevelingen gedaan om lacunes op het gebied geneesmiddelenonderzoek aan te pakken.

Deskundigen signaleren belangrijke leemten in beschikbaar onderzoek naar het voorschrijven en gebruiken van geneesmiddelen met potentieel grote consequenties voor de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg.

Goed Gebruik van Geneesmiddelen betreft het effectief, veilig en doelmatig gebruik van geneesmiddelen nadat deze geregistreerd zijn voor gebruik. Op 24 september 2008 vond hierover een invitational conference plaats. De deelnemers maakten de balans op van geneesmiddelenonderzoek in Nederland. De belangrijkste conclusies zijn verwerkt in het Signalement.

Volgens de deskundigen valt er nog veel winst te behalen op het terrein van het goed voorschrijven en gebruiken van geneesmiddelen. Gerichter wetenschappelijk onderzoek op een viertal terreinen kan voor patiënten een betere behandeling opleveren:

1. Worden geneesmiddelen voorgeschreven waar nodig?
2. Wordt het juiste geneesmiddel in de juiste dosering voorgeschreven?
3. Wordt en kan het middel voor andere indicaties worden ingezet?
4. Wordt het geneesmiddel juist gebruikt?
Minister Klink heeft aangegeven met de resultaten van het signalement aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *