Seksuele bijwerkingen van geneesmiddelen

By | 12/04/2022

Sommige medicijnen hebben invloed op de seksualiteit. Dit komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Seksuele klachten zijn bijvoorbeeld erectieproblemen, minder zin in seks (verminderd libido), pijn bij geslachtsgemeenschap of niet klaar kunnen komen.

Seksuele bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb onderzocht bij welke geneesmiddelen seksuele bijwerkingen het vaakst gemeld zijn. Hierbij is rekening gehouden met het aantal mensen dat die geneesmiddelen in Nederland gebruiken.

Seksuele bijwerkingen werden het vaakst gemeld bij geneesmiddelen tegen depressie (antidepressiva) en bij de zogenaamde statines, medicijnen die het cholesterol verlagen. Vrouwen melden ook seksuele bijwerkingen bij hormoonspiralen en de anticonceptiepil.

Erectiestoornis, minder zin in seks en een verstoorde zaadlozing kwam vooral bij mannen voor. Bij vrouwen werden minder zin in seks en pijn bij de geslachtsgemeenschap vaker gemeld.

Onderzoek

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *