Schippers zegt modernisering Opiumwet toe

By | 14/01/2016

De KNMP reageert verheugd op de toezegging van minister Schippers van VWS om op korte termijn de Opiumwet aan te passen, en zo de bureaucratie voor apothekers te verminderen. Dat beloofde zij na Kamervragen van Tweede Kamerlid Leendert de Lange (VVD) tijdens het Algemeen Overleg Regeldruk over het terugdringen van onnodige regels in de zorgsector.

De KNMP nodigde De Lange uit voor een werkbezoek aan apotheek De Klipper in ’s Gravenzande. De Lange kreeg daar een indruk van de administratieve lasten die de huidige strikte Opiumwetgeving met zich meebrengt voor apothekers. Tweede Kamerlid De Lange: “Tijdens mijn werkbezoek bij de apotheek heb ik gezien wat deze wetgeving uit 1928 in 2016 voor effect heeft op de dagelijkse praktijk. Het receptenverkeer verloopt elektronisch, maar de procedure in de Opiumwet sluit nog niet aan bij het digitale tijdperk. Daar wilde ik iets aan doen.”

Volgens De Lange is een goede registratie van Opiumwetmiddelen nog steeds belangrijk, maar kan dit ook veilig digitaal plaatsvinden. Een recept voor een opiaat met onuitwisbare inkt én voluit geschreven – ook als huisartsen het recept elektronisch versturen – is niet meer van deze tijd en belast de apotheek onnodig, aldus De Lange.

De KNMP, het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn al langer in gesprek over de Opiumwet. Minister Schippers vindt aanpassing nu ook nodig en zal op de voortgang toezien. KNMP-voorzitter Klein Nulent is blij met deze toezegging: “De afgelopen maanden ben ik herhaaldelijk door leden aangesproken over de Opiumwetcontrole. In de huidige praktijk is het nagenoeg onmogelijk om aan de eisen van deze wet uit 1927 te voldoen. Goed dat deze administratieve last voor de apotheker door Tweede Kamerlid De Lange op de agenda is gezet.”

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *