Schippers wil avondopening dokter en apotheek

AMSTERDAM – Dokterspraktijken, apothekers, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen moeten voortaan 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dat zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een interview in het Nederlands Dagblad. © ANP

Volgens de VVD-bewindsvrouw moet de zorg meeveranderen met de behoefte van de samenleving.

Schippers vindt het niet meer van deze tijd dat mensen vrij moeten vragen om naar de dokter of de orthodontist te kunnen. “Albert Heijn is tegenwoordig tot 20.00 uur open – en soms nog langer. Dat moet ook voor de basiszorg gaan gelden. Dit heeft topprioriteit.”

De minister wil ook dat de basiszorg terugkeert in dorpen en buurten. “Mensen moeten kunnen terugvallen op laagdrempelige, goed bereikbare zorgvoorzieningen… Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend.”

Belangstelling klein

Huisartsenvereniging LHV is niet enthousiast over de plannen voor avondopenstelling in de zorg. “We hebben er eerder mee geëxperimenteerd en de belangstelling was veelal klein”, zegt een woordvoerder in de krant.

De LHV vindt dat het huidige systeem met onder meer huisartsenposten voldoende zorg in de avonduren biedt. De vereniging is echter wel bereid over de plannen te praten.