Schippers: verzekeraars vergoeden alternatief smalspectrum antibioticum

By | 02/10/2015

Verzekeraars vergoeden uit coulance een alternatief smalspectrum antibioticum voor Penidural uit Duitsland en uit het Verenigd Koninkrijk. De IGZ heeft toestemming verleend om alternatieve producten op artsenverklaring te laten importeren.

Dat schrijft minister Schippers in haar Kamerbrief in reactie op de ontstane problematiek door het tekort aan diverse smalspectrum antibiotica.

Schippers benadrukt in haar brief de rol van de zorgverzekeraar in de aanpak tegen geneesmiddelentekort in het algemeen: “Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht die de beschikbaarheid van door hen als preferent aangewezen geneesmiddelen garandeert. Het is de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars om erop toe te zien dat te lage prijzen niet leiden tot beschikbaarheidsproblemen.”

Penicilline
De smalspectrum antibiotica Natrium-penicilline G 1.000.000 IE, Natrium-penicilline G 10.000.000 IE en Penidural zijn momenteel niet leverbaar. Een tijdelijke oplossing is om een vergelijkbaar smalspectrum antibioticum (Tardocillin) op artsenverklaring uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te betrekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft hiervoor toestemming verleend. Dit geneesmiddel wordt in Nederland niet vergoed, maar verzekeraars hebben toegezegd om dit product uit coulance toch te vergoeden.

Import
Onopgelost blijft echter de te lange procedure om IGZ op patiëntniveau toestemming te vragen voor het inzetten van een niet-geregistreerd geneesmiddel, inclusief artsenverklaring. KNMP-apotheker Doerine Postma: “Bij een acute infectie is haast geboden. Het wettelijke formulier – de artsenverklaring – werpt drempels op en het invullen ervan kost tijd. Elke dag wachten is 1 dag teveel.”

Flucloxacilline
Momenteel zijn ook flucloxacilline tabletten tijdelijk niet beschikbaar. Dit smalspectrum antibioticum wordt ook toegepast bij infecties van de huid en luchtwegen. Voor dit product is een vergelijkbaar product beschikbaar in het buitenland. Het is onduidelijk of dit vervangende product vergoed wordt.

Kunst- en vliegwerk
De KNMP heeft al meerdere keren de noodklok geluid over steeds vaker voorkomende geneesmiddelentekorten. De impact van de medicijntekorten voor patiënten bleef tot nu toe beperkt door de inspanning van apothekers. “Tot dusver lukt het de farmaceutische zorgverlener door veel kunst en vliegwerk om in de meeste gevallen een passende oplossing te vinden voor de patiënt waardoor de impact zoveel mogelijk beperkt blijft”, schrijf Schippers hierover in haar Kamerbrief.

“Maar dat ‘kunst en vliegwerk’ kost de apotheker veel tijd”, reageert Postma. “Kostbare tijd, die zij niet meer op een andere manier aan de patiënt kunnen besteden.”

3 thoughts on “Schippers: verzekeraars vergoeden alternatief smalspectrum antibioticum

 1. Piet

  Ik heb er grote moeite mee dat de apotheek het voorgeschreven middel (Penidural) niet kan leveren, verklaart dat het ook niet leverbaar is, verklaart dat Tardocill het vervangende middel van keuze is voor deze situatie maar dat ik moet verklaren dat dat ik de volle verantwoordelijkheid draag en het risico aanvaard voor de behandeling van mijn patiënt met dit geneesmiddel omdat het anders niet geleverd zal worden, terwijl blijkt dat de IGZ hier haar toestemming voor gegeven heeft (expliciet als tijdelijke vervanger van Penidural). Dit is een perfect voorbeeld van de morele corruptie die in dit land de norm geworden is.

 2. Meneer boos

  En nu is er weer een nieuw middel, Pendysin.
  Wordt er misschien ook nog eens gedacht aan wat het met patiënten doet? Denk daarbij aan de inspuiting in combinatie met de hoeveelheid vloeistof en de stroperigheid van de substantie. Fijn elke maand drie dagen pijn door een injectie. Tardocillin was een prima alternatief voor Penidural en minder belastend voor de patiënt.
  Dankuwel mensen voor de geweldige manier waarop er met mensen wordt omgegaan.

 3. Cm moumni

  Ik ben ook. Iedere keer 3 dagen ziek. Is de Tardocillin niet meer verkrijgbaar of wordt het niet vergoed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *