Schadeclaims om Nuvaring

In de VS zijn schadeclaims ingediend tegen het farmaceutisch concern MSD vanwege de anticonceptiering Nuvaring. Volgens 2000 gebruikers en nabestaanden van gebruikers kan de ring trombose veroorzaken. Een aantal gebruikers is aan trombose overleden.

Het risico dat er een bloedstolsel ontstaat, zou net zo groot zijn als bij de anticonceptiepil Diane-35. Die pil werd begin dit jaar in Frankrijk verboden na sterke aanwijzingen dat vier vrouwen door de pil zijn overleden.

Reclame

Ruim 2000 Amerikaanse gedupeerden zeggen dat MSD in zijn reclame niet duidelijk heeft gezegd dat de kans op trombose door de Nuvaring groter is dan bij andere anticonceptiemiddelen. Ze vinden dat het bedrijf in gebreke is gebleven. Een advocaat in New York gaat namens 400 cliënten vijf rechtszaken beginnen.

Volgens de gebruikers en de nabestaanden heeft de Nuvaring trombose, longembolieën en herseninfarcten veroorzaakt.

De advocaat verwacht dat MSD bereid is tot een schikking. Volgens hem kan bewezen worden dat er een verband is tussen de ring en trombose.

Organon

De Nuvaring is gemaakt van kunststof en wordt vaginaal ingebracht. Het anticonceptiemiddel werd tien jaar geleden in Oss bij Organon ontwikkeld en aangeprezen als beter dan de pil. Als reden werd gegeven dat de hormoondosering lager is. Wel zit er een specifiek hormoon in, dat niet in de pil zit.

MSD in Nederland verwerpt de kritiek. Medisch directeur Caroline Doornebos zegt dat het bedrijf achter de Nuvaring blijft staan. “Uit studies is gebleken dat er geen verschil is in het tromboserisico met andere conceptiemiddelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *