Samenwerking voor ontwikkeling nieuw geneesmiddel tegen slaapziekte

Sanofi-aventis en de non-profit organisatie ‘Drugs for Neglected Diseases initiative’ (DNDi) hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling, productie en distributie van fexinidazole, een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte Afrikaanse Trypanosomiasis, ook wel bekend als Afrikaanse slaapziekte. Trypanosomiasis is een dodelijke ziekte die 60 miljoen mensen in (de Sahara van) Afrika bedreigt.

Fexinidazole komt in de eerste helft van 2009 in klinische ontwikkeling. Fexinidazole is het enige nieuwe middel in ontwikkeling tegen slaapziekte. DNDi is verantwoordelijk voor de (pre)klinische ontwikkeling. Sanofi-aventis is verantwoordelijk voor de industriële ontwikkeling, registratie en productie van het middel.
“DNDi is in 2003 opgericht om een nieuwe generatie geneesmiddelen te ontwikkelen die beter getolereerd worden en doeltreffender zijn voor de behandeling van ziekten die minder in de belangstelling staan”, verklaarde Dr. Bernard Pécoul, uitvoerend directeur van DNDi.

Slaapziekte wordt overgebracht door de beet van de Tseetsee-vlieg en treft met name de armste bevolkingsgroepen in Afrika. Slaapziekte is een groot probleem voor de volksgezondheid in de Sahara omdat er momenteel geen goede behandeling beschikbaar is. Beschikbare behandelingen worden vaak slecht getolereerd, vooral in de laatste fase van de ziekte. De ontwikkeling van een nieuwe behandeling die minstens zo effectief is als de huidige behandeling, maar beter te verdragen én oraal in te nemen is, zou een doorbraak zijn.

Afrikaanse slaapziekte
De Afrikaanse slaapziekte (HAT) wordt verspreid door de Tseetsee-vlieg en wordt gekenmerkt door slaapzucht. De Afrikaanse slaapziekte komt vooral voor op het arme platteland in de Sahara. Naar schatting lijden wereldwijd circa 400.000 mensen aan de Afrikaanse slaapziekte, waarvan er elk jaar ongeveer 300.000 overlijden.
De ziekte bestaat vaak uit twee fases. In de eerste fase vindt meestal, vanwege de onduidelijke symptomen, geen diagnose plaats. Het tweede stadium van de ziekte (aangeduid als fase 2 HAT) wordt gekenmerkt door ernstige neurologische symptomen en gedragsproblemen, waaronder ernstige slaapstoornissen, waarin de patiënt in coma kan raken. Zonder behandeling in fase 2, is HAT altijd dodelijk.

Sanofi-Aventis
Sanofi-aventis is een innovatief farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen ontdekt en ontwikkelt in zeven therapeutische gebieden: cardiovasculair, trombose, oncologie, diabetes, centraal zenuwstelsel, interne geneeskunde en vaccines.

DNDi
De Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) is een onafhankelijke, non-profit organisatie die zich ten doel stelt medicijnen te ontwikkelen voor ziekten die minder in de belangstelling staan. De organisatie werd in 2003 opgericht door vijf researchorganisaties uit de publieke sector, te weten het Keniaanse Medical Research Institute, de Indian Council of Medical Research, de Braziliaanse Oswaldo Cruz Foundation, Maleise Ministry of Health, het Franse Pasteur Instituut en daarnaast Artsen zonder Grenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *