Samenwerking technologie en farma mogelijk

“De Nederlandse overheid moet anders tegen gezondheidszorg aankijken: het is niet iets dat geld kost, maar iets dat geld oplevert. Goede gezondheidszorg leidt tot meer mensen die kunnen blijven werken, minder chronisch zieken en ouderen die langer zelfstandig kunnen blijven functioneren.” Dit zegt Hans Hofstraat, vice president Philips Research, in Nefarma&.

De Philips-toponderzoeker is optimistisch over samenwerking met farmabedrijven. “Samenwerking kan zorgen voor beter diagnoses en gerichtere toediening van medicijnen”, verwacht Hofstraat. “Technologie kan helpen bij het activeren van medicijnen op de juiste plaats in het lichaam. Dit zou vooral bij nieuwe medicijnen en biologicals (medicijnen gebaseerd op antilichamen) veel mogelijkheden bieden.”

Tempoverschil is volgens Hofstraat de grootste hinderpaal bij samenwerking tussen medisch-technologische en farmaceutische bedrijven. “Dit komt tot uiting in de cultuur en het defensieve business model van farmabedrijven. In de farmacie duurt het twaalf jaar voor een nieuw uitgevonden medicijn tot de markt wordt toegelaten. In de technologie geldt dat verbeteringen elk jaar zichtbaar zijn. Verder moet er natuurlijk wederzijds vertrouwen zijn en het idee er samen de schouders onder te zetten.”

Het volledige interview staat in het zesde nummer van Nefarma& van 2 juli 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *