Ruggenmergstimulatie kan intense pijn verlichten bij patiënten met suikerziekte

By | 05/11/2014

Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben een nieuwe pijnbehandeling gedurende een half jaar succesvol klinisch getest bij diabetespatiënten. Met behulp van ruggenmergstimulatie konden de wetenschappers de intense pijn van patiënten met suikerziekte zowel overdag als ’s nachts verlichten in tegenstelling tot slechts het gebruik van medicatie. “Deze behandeling kan de kwaliteit van leven dan ook aanzienlijk verbeteren”, zegt projectleider prof. dr. Maarten van Kleef. De Maastrichtse wetenschappers publiceren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care.

Diabetes mellitus, in de volksmond suikerziekte, is een aandoening die wereldwijd zo’n 180 miljoen mensen treft, waarvan bijna één miljoen in Nederland. Naar schatting een vijfde van de patiënten krijgt te maken met zogeheten polyneuropathie. Onder andere brandende en voortdurende pijn en tintelingen in met name handen en voeten zorgen voor een grote negatieve impact op de kwaliteit van leven. Zo hebben mensen door de intense pijn vaak moeite om ’s nachts bijvoorbeeld de slaap te vatten. Medicatie heeft in de meeste gevallen nauwelijks tot geen effect. De Maastrichtse wetenschappers tonen aan dat een nieuwe behandeling wél uitkomst kan bieden.

Elektrisch stroompje
Tijdens het klinisch onderzoek kregen 17 patiënten zes maanden lang ruggenmergstimulatie. Voor deze behandeling wordt een elektrode tegen het ruggenmerg aan geplaatst, waar zenuwuiteinden gestimuleerd kunnen worden. In dit gebied wordt namelijk ook de sensatie van pijn overgedragen. Een elektrisch stroompje kan ervoor zorgen dat de pijnprikkels op die plek juist onderdrukt worden. Met een kleine afstandsbediening kan de patiënt zelf de intensiteit van het stroompje bepalen. Bij bijna twee derde van de patiënten bleek de behandeling over de periode van een half jaar uiteindelijk succesvol te zijn.

Pijn verlichten
Ruggenmergstimulatie zorgde ervoor dat zowel overdag als ’s nachts de pijn aanzienlijk verlicht werd. Dit in tegenstelling tot de patiënten in de controlegroep die enkel medicatie kregen toegediend en geen enkele pijnverlichting ervaarden. “Doordat ruggenmergstimulatie de pijn ook ’s nachts verminderde hadden deze patiënten ook weer een betere nachtrust”, zegt onderzoekster Rachel Slangen. “Om de effectiviteit van de behandeling nog verder te verbeteren en risico’s, zoals technische complicaties en infecties, te verminderen is het essentieel om verder klinisch onderzoek te verrichten. Onze resultaten bieden diabetespatiënten in ieder geval perspectief op een pijnverzachtende toekomst.”

Author: Maastricht UMC+

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderscheidt zich nationaal en internationaal door de focus op preventie. Dus niet alleen gezondheidsherstel, maar ook gezondheidsbehoud én gezondheidsbevordering. Kerntaken zijn – naast topklinische en topreferente patiëntenzorg – wetenschappelijk onderzoek en onderwijs/ opleiding. Het Maastricht UMC+ kenmerkt zich daarbij door de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis beschikt over 715 bedden, circa 7000 medewerkers en 4000 studenten, en is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *