Rood-bruine urine bij mesalazine en contact met bleek

By | 05/07/2022

Bij gebruik van mesalazine kan urine rood-bruin kleuren na contact met bleek (chloor) in de toiletpot. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier 21 meldingen van. 

Mesalazine

Mesalazine is een geneesmiddel voor de behandeling van een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het remt ontstekingen in de darmwand.

Bleek

De melders gaven aan dat de urine verkleurde toen de urine in toiletpotten kwam die waren schoongemaakt met bleek. Dit gebeurde ook als de bleek al doorgespoeld was. Soms was de verkleuring niet meer te verwijderen uit het toilet of van de toiletbril. Bij schoonmaakmiddelen zonder bleek ontstaat de rood-bruine verkleuring niet.

Onschuldig

De rood-bruine urine is onschuldig. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat rood-bruine urine ook kan wijzen op nierproblemen. Maar dan is de urine al verkleurd bij het plassen en niet pas wanneer de urine in contact komt met bleek in het toilet. 

Actie

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hierover geïnformeerd. Het onderwerp wordt in Europees verband verder onderzocht. Op basis daarvan besluit het Europees Geneesmiddelagentschap (EMA) of een aanpassing van de bijsluiter nodig is.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *