Risico op pneumonie bij ICS

By | 04/05/2016

Inhalatiecorticosteroïden (ICS) verhogen de kans op pneumonie bij patiënten met COPD, maar de voordelen van het ICS-gebruik wegen op tegen dit risico. Dit concludeert het European Medicines Agency (EMA) na een uitgebreide review. Artsen en patiënten moeten alert zijn op het optreden van pneumonie bij gebruikers van ICS.

Pneumonie is een bekende bijwerking van ICS bij patiënten met COPD en komt regelmatig voor (bij 1 tot 10 procent van de gebruikers). Er zijn geen aanwijzingen voor een verschil in risico op pneumonie binnen de klasse van ICS.

Belang voor de praktijk
Vanwege het verhoogd risico op pneumonie adviseert de NHG-Standaard COPD (2015) om ICS alleen voor te schrijven aan patiënten met frequente exacerbaties en het gebruik van ICS jaarlijks te evalueren.

Bron
EMA completes review of inhaled corticosteroids for chronic obstructive pulmonary disease

Author: MedicijnBalans

Voor nieuwe, op de markt toegelaten geneesmiddelen bestaan nog geen richtlijnen. Artsen ontvangen daarentegen wel al veel informatie van de registratiehouders van het nieuwe geneesmiddel. Dat maakt het lastig om te bepalen of een nieuw, vaak duur geneesmiddel voor de patiënt een meerwaarde heeft ten opzichte van de bestaande middelen. Met het programma MedicijnBalans wil het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de discussie over de meerwaarde van deze middelen voeren. MedicijnBalans biedt daarom feitelijke en actuele informatie en een interactief discussieplatform over nieuwe geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Het doel: artsen helpen een onderbouwde keuze te maken voor een nieuw geneesmiddel en hen stimuleren deze middelen doelmatig voor te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *