Risico op ontstaan zweren bij gebruik Ikorel

Bij het gebruik van nicorandil (Ikorel) kunnen ernstige zweren in het maag-darm stelsel (gastro-intestinale ulceraties) optreden. Ook zijn zweren (ulceraties) van de huid, slijmvliezen en de ogen mogelijk. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert het gebruik van dit geneesmiddel te stoppen zodra deze reactie optreedt. Patiënten worden aangeraden om dan onmiddellijk een arts te raadplegen.

Nicorandil wordt gebruikt om beklemmend, drukkend, pijnlijk gevoel op de borst (angina pectoris) te voorkomen of te verlichten. Het wordt voorgeschreven bij volwassenen die andere middelen voor deze indicatie, zoals bètablokkers of calciumblokkerende middelen, niet verdragen of niet kunnen gebruiken.

Advies aan voorschrijvers
– Bij ontwikkeling van ulceraties moet de behandeling onmiddellijk worden gestopt.
– Raadpleeg een cardioloog als anginasymptomen verergeren na het stoppen met nicorandil.
– Let op als nicorandil gelijktijdig wordt gebruikt met acetylsalicylzuur, NSAID’s of corticosteroïden; de kans op ulceraties is groter.

De firma Sanofi aventis Netherlands B.V. heeft hierover een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle huisartsen, cardiologen en SEH-artsen (en genoemde zorgverleners in opleiding).

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Meer informatie
– Direct Healthcare Professional Communication: Ikorel

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *