Risico op ketoacidose bij SGLT2-remmers na gastric bypass

By | 24/04/2024

Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van euglykemische diabetische ketoacidose bij dapagliflozine of empagliflozine kort na een gastric bypass, een operatie tegen overgewicht. Dit is een bekende bijwerking van deze geneesmiddelen. Het risico op deze bijwerking is groter na een grote operatie, waaronder een gastric bypass. Daarom moeten deze geneesmiddelen rond een grote operatie worden gestopt.

SGLT2-remmers

Empagliflozine en dapagliflozine zijn SGLT2-remmers. Dit zijn geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes type 2, hartfalen of nierschade. Bij euglykemische diabetische ketoacidose is er verzuring van het bloed met daarbij normale bloedsuikerwaarden. Dit kan klachten geven als overgeven, buikpijn, dorstgevoel, een zoete geur van de adem, een andere geur van urine of zweet, verwardheid en een snelle en diepe ademhaling.

Stoppen bij grote operatie

Het is een zeldzame, soms levensbedreigende bijwerking van SGLT2-remmers. In de bijsluiter  staat dat deze geneesmiddelen moeten worden gestopt bij ziekenhuisopname voor een grote operatie. De Nederlandse Obesitaskliniek adviseert om SGLT2-remmers bij diabetes type 2 na een gastric bypass niet te herstarten.

Meldingen Bijwerkingencentrum Lareb

Lareb ontving twee meldingen over dapagliflozine en één melding over empagliflozine. De patiënten gebruikten de SGLT2-remmer voor diabetes type 2. De SGLT2-remmer was bij deze patiënten niet of niet op tijd gestopt rond de gastric bypass. De euglykemische diabetische ketoacidose trad enkele dagen tot weken na de gastric bypass op. Alle drie de patiënten zijn vanwege de bijwerking in het ziekenhuis opgenomen. In twee gevallen was opname op de intensive care nodig. Alle drie de patiënten zijn hersteld of herstellende.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *