Risico op doseringsfouten bij gebruik Cabazitaxel Accord

Er bestaat een risico op doseringsfouten bij gebruik van producten met cabazitaxel, een oplossing voor infusie. Het risico ontstaat door verschillen tussen de manier waarop twee producten verdund worden.

Hierbij wordt Cabazitaxel Accord (20 mg/ml concentraat voor oplossing voor infusie) in één stap verdund. En Jevtana (60 mg/1.5 ml concentraat en oplosmiddel voor oplossing voor infusie) in twee stappen.

Verdunningsinstructies

De Nederlandse medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners daarom voor gebruik altijd de verdunningsinstructies van het cabazitaxelproduct te controleren.

Het verwarren van deze twee producten kan leiden tot overdosering, met mogelijk fatale afloop. Of tot onderdosering, met een verminderde werkzaamheid als gevolg.

Toepassing cabazitaxel

Cabazitaxel in combinatie met prednison of prednisolon, is goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker die eerder zijn behandeld met een docetaxel-bevattend behandelingsschema.

Advies aan artsen

  • Controleer altijd zorgvuldig welk cabazitaxelproduct wordt gebruikt.
  • Raadpleeg de bijbehorende verdunningsinstructies om er zeker van te zijn dat de patiënt de juiste dosis cabazitaxel krijgt.

Brief met risico-informatie

De firma Accord Healthcare B.V. heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar oncologen (plus i.o.), ziekenhuisapothekers (plus i.o.), verpleegkundig specialisten oncologie en physician assistants oncologie.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Documenten

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *