Een patiënt kan niet zomaar alle geneesmiddelen meenemen naar het buitenland. Voor bepaalde geneesmiddelen is een speciale verklaring noodzakelijk.
Melding
Een mevrouw gebruikt methylfenidaat als behandeling voor ADHD en zolpidem voor slaapproblemen. Ze gaat met het vliegtuig op vakantie naar Zweden en heeft de medicatie in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak in haar handbagagekoffer. Bij aankomst in Zweden haalt zij de medicatie uit de koffer, wat de douane opmerkt. Mevrouw mag de luchthaven van Zweden niet verlaten met deze medicatie, omdat zij niet de betreffende Schengenverklaring bij zich heeft. Ze moet gedwongen rechtsomkeert maken naar Nederland.
Analyse
Bij het reizen naar landen in het Schengengebied is altijd een zogenaamde Schengenverklaring nodig als de patiënt een Opiumwetgeneesmiddel meeneemt. Onder de Opiumwetgeneesmiddelen vallen naast de opioïden en cannabis ook slaap- en kalmeringsmiddelen en ADHD-medicijnen. Een deel van de patiënten zal zich niet realiseren dat het strafbaar is om met geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen naar het buitenland te gaan zonder geldige verklaring. De bijsluiter geeft hierover geen informatie. Een Schengenverklaring geldt voor één geneesmiddel. Gebruikt een patiënt bijvoorbeeld lorazepam en diazepam dan zijn twee Schengenverklaringen nodig. Voor reizen naar een land buiten het Schengengebied volstaat een Schengenverklaring niet. Vaak is een andere medicijnverklaring nodig.
Geneesmiddelen die niet onder de Opiumwet vallen, mogen niet naar alle landen worden meegenomen. Zo is het verboden om nicotine-kauwgom mee te nemen naar Singapore. Als een patiënt nicotine-kauwgom gebruikt, moet de patiënt het in een apotheek in Singapore kopen.
Patiënten kunnen met de Medicijnen mee op reis-hulp van het CAK de stappen in kaart brengen die ze moeten ondernemen als ze op reis gaan en medicijnen willen meenemen. Bijvoorbeeld of een medicijnverklaring nodig is. En zo ja, aan welke eisen deze moet voldoen. Het is belangrijk dat reisorganisaties en zorgprofessionals patiënten attenderen op het aanvragen van de juiste medicijnverklaring bij het reizen naar het buitenland en hierbij verwijzen naar de reis-hulp.
Het medicijnpaspoort is, in tegenstelling tot wat sommige patiënten denken, geen geldige medicijnverklaring. Het is slechts een prettig medicatieoverzicht wanneer zorg moet worden verleend in het buitenland.
Aanbevelingen
Voor voorschrijvers
- Informeer patiënten – die Opiumwetgeneesmiddelen gebruiken en naar het buitenland gaan – dat zij een medicijnverklaring moeten aanvragen. Onderteken als voorschrijver deze medicijnverklaring. Verwijs patiënten naar de Medicijnen mee op reis-hulp.
Voor apothekers
- Informeer patiënten bij de eerste uitgifte van Opiumwetgeneesmiddelen over de medicijnverklaring die nodig is bij het reizen naar het buitenland. Verwijs naar de Medicijnen mee op reis-hulp of naar Medicijnen op reis op Apotheek.nl. Herhaal periodiek deze informatie.
Wist je dat?
Je op de website een compleet overzicht van alle Praktijkprikkels kan vinden. Ben je op zoek naar een Praktijkprikkel over een specifiek onderwerp? Vul bij ‘Zoek op onderwerp’ je zoekterm in en vind zo de bijbehorende Praktijkprikkel(s).