Regelingen PBM en mondneusmaskers via apotheek vervallen per 1 juli 2021

By | 25/06/2021

De regelingen voor de verstrekkingen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en mondneusmaskers voor preventief gebruik via de apotheek vervallen per 1 juli 2021. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op de website van de Rijksoverheid.

De voorraden die nog bij de groothandels zijn, kunnen ook na 1 juli 2021 nog worden uitgeleverd via de apotheken. De groothandels kunnen echter geen nieuwe voorraad meer bestellen bij het Landelijk Centrum Hulpmiddelen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Sinds mei 2020 kunnen apotheken een PBM voor de korte of lange termijn verstrekken aan  mantelzorgers, PGB-gefinancierde zorgverleners en vrijwilligers in palliatieve zorg die kwetsbare personen verplegen of verzorgen en die getest worden of positief getest zijn op COVID-19.

  • In de periode dat de testuitslag nog niet bekend is, kan de zorgverlener een ’PBM pakket korte termijn’ gratis ophalen bij de apotheek.
  • Het ‘PBM pakket lange termijn’ wordt verstrekt aan de zorgverlener voor een cliënt waarvan de testuitslag positief is. 
  • Vanaf afgelopen voorjaar kunnen apotheken ook een ‘PBM pakket preventief’ met medische mondneus­maskers verstrekken aan mantelzorgers en PGB-gefinancierde zorgverleners.

In totaal werden tot aan mei dit jaar via deze regeling zo’n 15.000 PBM-pakketten verstrekt en zo’n 3.000 pakketten medische mondneusmaskers. Per 1 juli 2021 komen die regelingen daarvoor te vervallen.

Meer informatie

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *