Reductie medicatieverspilling in het Erasmus MC door inzet robot

By | 28/01/2020

Medicatieverspilling is één van de grootste hobbels op de weg naar circulaire gezondheidszorg. In de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC is alvast een grote sprong gemaakt, dankzij de invoering van de PillPick medicatierobot.

PillPick medicatierobot

Deze robot automatiseert het verpakken, verzamelen en uitgeven van medicatie per patiënt. De medicatie wordt dagelijks geleverd voor een periode van 24 uur.

Ongebruikte medicatie (bijvoorbeeld door vroegtijdig ontslag van de patiënt) gaat retour naar de ziekenhuisapotheek en wordt teruggeplaatst in de robot. Daarna kan de medicatie opnieuw uitgegeven worden voor een andere patiënt.

Dit betekent dat, in tegenstelling de huidige situatie in de meeste ziekenhuizen, grote hoeveelheden geleverde maar ongebruikte medicatie niet meer weggegooid wordt.

Hierdoor helpt de ziekenhuisapotheek het tegengaan van verspilling van medicatie in het Erasmus MC. 

Honderden patienten in het Erasmus MC krijgen dagelijks hun medicijnen van een robot. Hoogleraar Kllinische Farmacie Hugo van der Kuy en Apotheker Pedram Hassanpour leggen in deze video graag uit waarom hiervoor een robot wordt ingezet en hoe deze precies werkt.
Author: Erasmus MC

Een gezonde bevolking en excellente zorg door onderzoek en onderwijs. Daarvoor staat het Erasmus MC. Baanbrekend werken, grenzen verleggen en voorop lopen. In onderzoek, onderwijs en zorg. Bij ons werken denkers die doen. Gedreven aanpakkers die met veel verstand van zaken de kennis over ziekte en gezondheid vergroten, de diagnostiek en behandeling van zorg verbeteren en voortdurend zoeken naar manieren om te vernieuwen. Zodat we -samen met onze partners- patiënten én mensen met een zorgvraag nog beter kunnen helpen en tegelijkertijd gezonde mensen gezond houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *