Recall producten met sesamolie

By | 08/09/2021

Recent is een aantal warenwetproducten teruggeroepen waarin sesamolie is verwerkt. Daaronder vallen onder meer Sleepzz melatonine plantaardig 0,1 mg (HollandPharma.nl) en verschillende Davitamon-producten (Omega Pharma). Ook andere producten kunnen getroffen zijn of binnenkort worden teruggeroepen.

Reden recalls

Sinds september en oktober 2020 lopen er terugroepacties van producten waarin sesam is verwerkt. Aanvankelijk betrof het vooral voedingsmiddelen. De sesam in deze producten voldeed niet aan de Europese regelgeving voor voedselveiligheid. In een aantal partijen sesam uit India bleken te veel resten van het verboden gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide te zitten. De inname van residueel ethyleenoxide geeft geen direct risico voor de gezondheid, maar langdurige blootstelling moet worden vermeden.

Inmiddels blijken ook andere producten te moeten worden teruggeroepen, waaronder OTC-producten die sesamolie bevatten. Recent zijn terugroepacties gestart van onder meer producten met melatonine, terwijl ook verschillende voedingssupplementen van Davitamon zijn getroffen.

Voor een actueel overzicht van getroffen producten zie bijvoorbeeld:

Bekijk de website van de NVWA voor meer achtergrondinformatie over deze recalls

Advies

Gebleken is dat verschillende leveranciers van OTC-producten waarbij dit probleem speelt, ook apotheken benaderen om getroffen producten of getroffen charges in quarantaine te plaatsen en te retourneren. In het algemeen zullen aanwezige verpakkingen via de groothandel kunnen worden geretourneerd, maar betrokken leveranciers kunnen apothekers ook benaderen met specifieke retourinformatie.

Daarnaast kunnen er publieksacties lopen, bijvoorbeeld via internet, om getroffen producten terug te halen bij de eindgebruiker. Dit betekent dat patiƫnten/cliƫnten met bepaalde producten terug kunnen komen naar de apotheek.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *