Rapport over meldingen van langdurige klachten na HPV-vaccinatie

By | 09/12/2015

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vervolgonderzoek uitgevoerd naar aanleiding van 231 meldingen van langdurige klachten na vaccinatie met het HPV vaccin Cervarix®. Het betreft meldingen die Lareb heeft ontvangen sinds de introductie van dit vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma in 2009. Om meer en beter inzicht te krijgen in de meldingen van langdurige klachten is zo veel mogelijk aanvullende informatie opgevraagd bij de melders. Ook is medische informatie van huisartsen en medisch specialisten verzameld en zijn resultaten van medisch aanvullend onderzoek opgevraagd.

In de 231 meldingen werd langdurige vermoeidheid het meest genoemd (168 keer). Verschillende patronen van combinaties van langdurige klachten werden gevonden, echter was geen enkel patroon consistent. De klachten hebben een aanzienlijke impact op het dagelijks leven van de meisjes. Ook komt naar voren dat er geen medische oorzaak voor de klachten gevonden kon worden en dat de meeste meisjes niet hersteld waren op het moment van het laatste contact met Lareb.

Dit follow-up onderzoek geeft een zeer duidelijk en indringend beeld van de medisch onverklaarbare langdurige klachten en de impact ervan. In de meldingen is de tijd tussen vaccinatie en het optreden van de klachten echter niet eenduidig. Op basis van de analyse van de gemelde langdurige klachten kan een oorzakelijk verband tussen vaccinatie met Cervarix® en deze klachten noch worden uitgesloten noch worden aangetoond. Om te onderzoeken of langdurige vermoeidheid vaker voorkomt bij gevaccineerde meisjes in vergelijking met niet gevaccineerde meisjes, wordt nader epidemiologisch onderzoek aanbevolen. Inmiddels is het RIVM met een onderzoek gestart.

Meer informatie
Rapport Long-lasting adverse events following immunization with Cervarix®

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *