Ramadan en geneesmiddelengebruik: wat zijn de adviezen?

By | 21/02/2024

De ramadan begint zondagavond 10 maart. Door de veranderingen in het dagritme en het eten op ongewone tijden kan het lastig zijn voor patiënten om hun geneesmiddelen op het juiste tijdstip in te nemen. Bovendien kan het lichaam anders reageren op geneesmiddelen. Apothekers kunnen met patiënten in gesprek om hen speciale adviezen mee te geven.

In overleg met de arts

In overleg met de arts kunnen apothekers de geneesmiddelen aanpassen aan het vasten. Bijvoorbeeld door de dosis te verhogen of te verlagen, of geneesmiddelen te geven die langer werken. Het is belangrijk te benadrukken dat patiënten nooit zelf hun geneesmiddelengebruik moeten aanpassen.  

Diabetes

Zeker mensen met diabetes moeten extra opletten tijdens het vasten. Zij lopen de kans dat hun bloedsuiker ontregeld raakt. Apothekers kunnen adviseren om de bloedsuikerspiegel extra te controleren, of in overleg met de praktijkondersteuner of huisarts de hoeveelheid insuline aan te passen. 

Apothekers kunnen patiënten tijdens de ramadan verwijzen naar Apotheek.nl. Daarnaast biedt de Nederlandse Diabetes Federatie materialen voor zorgverleners over ramadan en diabetes. 

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *