Psychische bijwerkingen van oxybutynine bij kinderen

By | 31/03/2022

Kinderen ervaren mogelijk meer psychische bijwerkingen van oxybutynine dan volwassenen. Naast psychische bijwerkingen zoals abnormaal en druk gedrag werd ook hoofdpijn gemeld. Twee kinderen zijn met psychoses opgenomen in het ziekenhuis.

Bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 53 meldingen van neurologische en psychische bijwerkingen bij kinderen die oxybutynine gebruiken. De gemiddelde leeftijd van deze kinderen was ongeveer zeven jaar. Psychische en neurologische klachten zijn bekende bijwerkingen en staan in de bijsluiter. De bijsluiter waarschuwt om voorzichtig te zijn met oxybutynine bij kinderen omdat zij gevoeliger kunnen zijn voor de effecten.

Oxybutynine

Oxybutynine wordt voorgeschreven voor kinderen met urine-incontinentie, zoals bedplassen. Het remt de onwillekeurige samentrekking van de blaaswand en ontspant de blaasspier. Hierdoor kan de blaas meer urine bevatten. 

De bijwerkingen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven van een kind en diens omgeving. Het is daarom belangrijk om deze klachten op tijd te herkennen.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *