Psychiatrische bijwerkingen bij illegaal anti-rookmiddel Tabex

By | 13/10/2020

Mensen die Tabex gebruiken voor het stoppen met roken, kunnen te maken krijgen met psychiatrische bijwerkingen. Tabex is in Nederland een illegaal medicijn dat te koop is via het internet. Zonder begeleiding van een arts kan het gebruik van Tabex gevaarlijk zijn.

Psychiatrische bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen van psychiatrische bijwerkingen na gebruik van Tabex. De gemelde klachten waren psychose, angst, paniekaanvallen, zelfmoordgedachten en depressie.

Tabex

Tabex kan alleen via internet besteld worden. De werkzame stof van Tabex is cytisine. Deze werkzame stof zit ook in Asmoken. Asmoken is in Nederland wel geregistreerd. Hetzelfde geldt voor Champix. De actieve stof in Champix is varenicline. Cytisine uit Tabex en Asmoken lijkt op varenicline.

Bijwerkingen

Bij gebruik van deze middelen kunnen psychiatrische bijwerkingen optreden. De werkzame stoffen van Champix en Tabex lijken op elkaar en daarom zijn dezelfde bijwerkingen te verwachten. Omdat Tabex in Nederland illegaal is, is er geen officiële Nederlandse bijsluiter beschikbaar.

De Nederlandse vertaling van de bijsluiter van Tabex op het internet is gebrekkig. Niet alle mogelijke bijwerkingen van de originele bijsluiter worden genoemd. Ook ontbreekt de waarschuwing voor mensen met een psychiatrische verleden dat dit geneesmiddel beter niet gebruikt kan worden.

Risico

De niet volledige informatie vormt een veiligheidsrisico. Het is belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van mogelijke psychiatrische bijwerkingen.

Champix en Asmoken zijn alleen te krijgen op recept via de arts. Deze gebruikers worden begeleid door een arts en worden geïnformeerd over de mogelijke risico’s. Dit geld niet voor de gebruikers van Tabex.

Lareb heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingelicht over de ontvangen meldingen en over de risico’s van de verkoop via internet.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *