Producent van paracetamol verdwijnt uit Leiden

By | 04/10/2019

Geneesmiddelenproducent Apotex uit Leiden wil binnen een jaar sluiten. Dat kost 250 werknemers hun baan. Onderhandelaar Peter Bloemendaal van CNV Vakmensen heeft forse kritiek op de gang van zaken. “Het waarom van de sluiting is nauwelijks onderbouwd. De adviesaanvraag die nu bij de ondernemingsraad ligt, telt inhoudelijk welgeteld vier kantjes. Het lijkt nergens naar.”

Apotex

Apotex werd in februari van dit jaar overgenomen door Aurobindo, een groot farmaceutisch bedrijf uit India. Aurobindo kwam eind vorig jaar negatief in het nieuws, vanwege onderbetaling van werknemers, milieuvervuiling en het overtreden van veiligheidsmaatregelen. Peter Bloemendaal heeft inmiddels alle vertrouwen in het Indiase moederbedrijf verloren. “Van alle beloftes om te investeren in de fabriek in Leiden is niets terechtgekomen. Er is totaal niet gecommuniceerd. Tot een paar weken geleden. Toen kregen de werknemers opeens te horen dat de fabriek in september volgend jaar dichtgaat. Het zou zomaar kunnen de productie naar India wordt gehaald. En we weten inmiddels hoe het er daar aan toe gaat. Dit kunnen we toch niet zomaar laten gebeuren!?”

Geduld raakt op

Bloemendaal wil dat de gemeente Leiden zich actief met de kwestie gaat bemoeien. Intussen is hij met het bedrijf in gesprek over de noodzaak van een gedegen sociaal plan. “We zijn nu ruim twee weken verder, de mensen worden ongeduldig en boos. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Als de sluiting echt doorgaat, dan zal Aurobindo met een stevig sociaal plan over de brug moeten komen.”

Gevolgen voor medicijnproductie

De verwachte sluiting van Apotex heeft volgens Bloemendaal mogelijk ook gevolgen voor de bevoorrading van apotheken en winkels in Nederland. Het bedrijf maakt veel gebruikte en vrij verkrijgbare geneesmiddelen, zoals pijnbestrijders (paracetamol, ibuprofen) en diverse slaap- en kalmeringsmiddelen. “Apotex slaagt er op dit moment al niet in om de productiedoelen te halen. Dus dat wordt komende tijd alleen nog maar moeilijker. Dat is meteen ook het wrange: er is het komende jaar nog werk zat, maar veel mensen zullen de bui niet afwachten. Je ziet nu al dat mensen druk op zoek zijn naar een andere baan.”

CNV Vakmensen organiseert op dinsdag 8 oktober 2019 bijeenkomsten met de werknemers (op de vestiging van Apotex in Leiden).

Author: CNV

Het Christelijk Nationaal Vakverbond heeft als taak de belangen van mensen te behartigen op het gebied van werk en inkomen. Het CNV is de vakbond die ervoor wil zorgen dat jij je werk met plezier doet en uit je loopbaan kunt halen wat je ervan verwacht.

One thought on “Producent van paracetamol verdwijnt uit Leiden

  1. Bianca

    Het is niet alleen de paracetamol maar ook methadon en het verschil in de aurobindo of apotex is enorm qua werking. De afgiftes zullen wel verschillen. Ik vind dit echt onacceptabel dat er zo met de verantwoordelijkheid van medicijnen hier in Nederland omgegaan wordt. Nu kunnen de apothekers hier niets aan doen maar er word wel over de daken geroepen dat de werkzame stof van veel medicijnen hetzelfde is. Ik kan u verzekeren dat dit niet zo is . Ik begrijp niet dat dit medicij tekort in een land als Nederland gebeurt. Ben er best kwaad over dat er zo met de gezondheid omgesprongen wordt. Ik zou zeggen kijk eens wat dit op de langere termijn veroorzaakt. Waarschijnlijk meer zieke mensen, depressies en ga zo maar door. Stop het geknoei met medicijnen, kies voor welvaart. Goedkoop is duurkoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *