Prijs voor Beste Bijwerkingmelding 2020

By | 11/01/2021

Drs. Bruijn, dermatoloog in Groningen, heeft dit jaar de prijs voor Beste Bijwerkingmelding van Bijwerkingencentrum Lareb ontvangen.

Bupropion

Mevrouw Bruijn deed de eerste melding over het optreden van acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulosis (AGEP) bij het gebruik van bupropion. Deze melding heeft zowel in binnen- als buitenland tot diverse publicaties geleid.

Exanthemateuze pustulosis

Exanthemateuze pustulosis (AGEP) is een vrij zeldzame huidreactie en kan ontstaan als allergische reactie op een geneesmiddel. Klachten zijn een rode huid, ontstekingen van de huid en koorts.

Na stoppen met het geneesmiddel herstellen patiënten binnen een tot twee weken. Bupropion wordt gebruikt bij de behandeling van een depressie (Wellbutrin XR) of als hulpmiddel bij het stoppen met roken (Zyban).

Meldingen van bijwerkingen van zorgverleners en patiënten blijven essentieel voor een goede geneesmiddelenbewaking.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *