Ziet u het al voor u. Ach mevrouw, de Nifedipine retard hebben we niet voorradig, maar kom, een capsule doet zijn werk ook. Ziet u het al voor u, dat u als apotheker net als VGZ zelf mag bepalen welk product met welke werkzame stof u gaat afgeven? Zeker als u dit financieel beter uit komt. VGZ doet het!
VGZ stelt dit in haar standaard schrijven aan apothekers als zij een vraag stellen over de nieuwe preferente clustering van de Fluticasonpropionaat-neuspray 50 mcg (PRK-67202) en de Fluticasonfuoraat-neusspray 27,5 mcg (PRK-85847). Twee compleet verschillende sterktes. En nog belangrijker: twee verschillende werkzame stoffen.
Fluticason is Fluticason beweert VGZ, betekent dit dat de Cutivate/Fluticason créme straks ook via de neus geïnhaleerd kan worden? Natuurlijk is dit te kort door de bocht maar let wel apothekers; als VGZ hier mee weg komt en de toezichthouders dit niet aanpakken is het hek van de dam. Dan stelt het vak van apotheker niets meer voor, maar ook dat van de voorschrijvend arts niet.
Tevens heb ik contact gehad met de Nederlandse fabrikant van de Fluticasonfuoraat 27,5 die alles op alles zet om de backorder van de Avamys volledig af te dekken met hun generieke variant.
Basic Pharma in Geleen heeft door het met spoed opzetten van een extra productielijn vanaf 1 augustus genoeg productiecapaciteit om tot februari 2024 de tekorten volledig af te dekken. Echter, de producent beraadt zich thans om de productie (als deze actie van VGZ goedgekeurd word) terug te schroeven, of de geproduceerde Fluticasonfuoraat 27,5 aan buitenlandse afnemers te gunnen. Want productievoorraad voor de Nederlandse markt die niet verkocht kan worden is zakelijk niet wenselijk. https://farmanco.knmp.nl/geneesmiddel/3598.html
Als mensen zich al afvragen waarom er meer dan 1500 medicijntekorten zijn in Nederland. Hier is uw antwoord.
De conclusie die ik trek naar aanleiding van de preferente aanwijzing van VGZ is dat het eind van de zeggenschap van de zorgverzekeraar in zicht is, of de houdbaarheid van de voorschrijver en de Apotheker.
Wie van u het antwoord heeft mag het zeggen !
Marketwatcher!
Hier onder het antwoord van VGZ op de vraag over de preferente aanwijzing van de Fluticasonpropionaat 50mcg.
Het clusteren van PRK 67202 (fluticasonpropionaat-neusspray) en PRK 85847 (fluticasonfuoraat-neusspray) per 1 juli 2023 is een bewuste keuze van VGZ. Er is geen sprake van een misverstand. VGZ beschouwt beide fluticason-varianten (propionaat en fuoraat) als farmaceutisch en therapeutisch gelijkwaardig (en dus uitwisselbaar), omdat beide neussprays dezelfde werkzame stof “fluticason” bevatten, dezelfde indicatie “allergische rhinitis bij kinderen en/of volwassenen” hebben en op dezelfde manier worden gedoseerd “1x daags 2 sprays in elk neusgat, eventueel verlagen naar 1x daags 1 spray in elk neusgat als onderhoudsdosering”. Bij deze beoordeling is het voor VGZ niet relevant geweest dat de twee fluticason-varianten verschillende ATC-codes hebben. Daarnaast heeft VGZ bij de beoordeling gekeken naar de NHG-richtlijn allergische rhinitis. In de NHG-richtlijn wordt fluticasonpropionaat 50mcg neuspsray genoemd als een van de voorkeursmiddelen bij allergische rhinitis (fluticasonfuoraat 27,5mcg wordt niet in de NHG-richtlijn genoemd).
Wanneer het volgens de voorschrijver op basis van individuele patiëntgebonden factoren medisch niet verantwoord is dat een patiënt behandeld wordt met de preferente fluticasonneusspray kan de voorschrijver op basis van de Leidraad “Verantwoord wisselen medicijnen” een ander merk dan het preferente merk voorschrijven.
Geen zorgverzekeraars, maar schadeverzekeraars…
Begrijp de farmaceutische markt niet meer. Mijn idee om vgz tot andere gedachten te brengen is per elke totale irrationele (non) farmaceutische beslissing dit paginagroot in de telegraaf te zetten met de juiste informatie in jip en janneke taal. Eerlijke voorlichting hoort tenslotte ook tot een high standard farmaceutische kwaliteit.