Preferentiebeleid ontploft? Volgens VGZ is Fluticason-Fluticason

By | 13/07/2023

Ziet u het al voor u. Ach mevrouw, de Nifedipine retard hebben we niet voorradig, maar kom, een capsule doet zijn werk ook. Ziet u het al voor u, dat u als apotheker net als VGZ zelf mag bepalen welk product met welke werkzame stof u gaat afgeven? Zeker als u dit financieel beter uit komt. VGZ doet het!

VGZ stelt dit in haar standaard schrijven aan apothekers als zij een vraag stellen over de nieuwe preferente clustering van de Fluticasonpropionaat-neuspray 50 mcg (PRK-67202) en de Fluticasonfuoraat-neusspray 27,5 mcg (PRK-85847). Twee compleet verschillende sterktes. En nog belangrijker: twee verschillende werkzame stoffen.

Fluticason is Fluticason beweert VGZ, betekent dit dat de Cutivate/Fluticason créme straks ook via de neus geïnhaleerd kan worden? Natuurlijk is dit te kort door de bocht maar let wel apothekers; als VGZ hier mee weg komt en de toezichthouders dit niet aanpakken is het hek van de dam. Dan stelt het vak van apotheker niets meer voor, maar ook dat van de voorschrijvend arts niet.

Tevens heb ik contact gehad met de Nederlandse fabrikant van de Fluticasonfuoraat 27,5 die alles op alles zet om de backorder van de Avamys volledig af te dekken met hun generieke variant.

Basic Pharma in Geleen heeft door het met spoed opzetten van een extra productielijn vanaf 1 augustus genoeg productiecapaciteit om tot februari 2024 de tekorten volledig af te dekken. Echter, de producent beraadt zich thans om de productie (als deze actie van VGZ  goedgekeurd word) terug te schroeven, of de geproduceerde Fluticasonfuoraat 27,5 aan buitenlandse afnemers te gunnen. Want productievoorraad voor de Nederlandse markt die niet verkocht kan worden is zakelijk niet wenselijk. https://farmanco.knmp.nl/geneesmiddel/3598.html

Als mensen zich al afvragen waarom er meer dan 1500 medicijntekorten zijn in Nederland. Hier is uw antwoord.

De conclusie die ik trek naar aanleiding van de preferente aanwijzing van VGZ is dat het eind van de zeggenschap van de zorgverzekeraar in zicht is, of de houdbaarheid van de voorschrijver en de Apotheker.

Wie van u het antwoord heeft mag het zeggen !

Marketwatcher!

Hier onder het antwoord van VGZ op de vraag over de preferente aanwijzing van de Fluticasonpropionaat 50mcg.

Het clusteren van PRK  67202 (fluticasonpropionaat-neusspray) en PRK 85847 (fluticasonfuoraat-neusspray) per 1 juli 2023 is een bewuste keuze van VGZ. Er is geen sprake van een misverstand. VGZ beschouwt beide fluticason-varianten (propionaat en fuoraat) als farmaceutisch en therapeutisch gelijkwaardig (en dus uitwisselbaar), omdat beide neussprays dezelfde werkzame stof “fluticason” bevatten, dezelfde indicatie “allergische rhinitis bij kinderen en/of volwassenen” hebben en op dezelfde manier worden gedoseerd “1x daags 2 sprays in elk neusgat, eventueel verlagen naar 1x daags 1 spray in elk neusgat als onderhoudsdosering”. Bij deze beoordeling is het voor VGZ niet relevant geweest dat de twee fluticason-varianten verschillende ATC-codes hebben. Daarnaast heeft VGZ bij de beoordeling gekeken naar de NHG-richtlijn allergische rhinitis. In de NHG-richtlijn wordt fluticasonpropionaat 50mcg neuspsray genoemd als een van de voorkeursmiddelen bij allergische rhinitis (fluticasonfuoraat 27,5mcg wordt niet in de NHG-richtlijn genoemd).

Wanneer het volgens de voorschrijver op basis van individuele patiëntgebonden factoren medisch niet verantwoord is dat een patiënt behandeld wordt met de preferente fluticasonneusspray kan de voorschrijver op basis van de Leidraad “Verantwoord wisselen medicijnen” een ander merk dan het preferente merk voorschrijven.

12 thoughts on “Preferentiebeleid ontploft? Volgens VGZ is Fluticason-Fluticason

 1. Arjan Hoekstra

  Geen zorgverzekeraars, maar schadeverzekeraars…

 2. Fpb baalman

  Begrijp de farmaceutische markt niet meer. Mijn idee om vgz tot andere gedachten te brengen is per elke totale irrationele (non) farmaceutische beslissing dit paginagroot in de telegraaf te zetten met de juiste informatie in jip en janneke taal. Eerlijke voorlichting hoort tenslotte ook tot een high standard farmaceutische kwaliteit.

 3. Rob

  De Avamys spray heeft een spray die veel beter verstuift dan het generieke produkt.
  Zou dit ook een overweging kunnen zijn gewoon Avamys af te leveren ?

 4. Morgana

  Inderdaad Rob! Dat is ook mijn reden dat een ander middel het voor mij niet doet. Ik zou hier ook voor willen pleiten; deze reden als belangrijkste aan te voeren.

 5. Alice

  Avamys werkt beter, zit nu weer met veel klachten.

 6. Alice

  Geachte VGZ,
  Gebruik nu reeds anderhalve maand de zogenaamd identieke variant van Avamys.
  Het werkt niet!
  Avamys werkt wel!
  Over kapitaalvernietiging gesproken, want nu ben ik weer vaker bij de huisarts en kno-arts te vinden.
  Klachten zijn verergerd, dagelijks hoofdpijn, pijnstillers.
  Tevreden?
  Alice.

 7. Ernst

  De generieke spray is inderdaad een aanfluiting.

  Spray is waardeloos.
  De dop springt er zomaar af.
  Het flesje is eerder leeg.
  Tweede flesje nu en die doet hetzelfde als de eerste.
  De werking is bij mij ook verslechterd, of dat nu aan de inhoud ligt of aan de effectiviteit van de verstuiving laat ik dan maar in het midden.

  Eerder een gevoel van winstmarge vergroting. Goedkoper systeem. Meer afname, meer geld verdienen.

 8. Agnes Wouters-Boesten

  Ben nu al vanaf augustus 2023 aan het wachten op Avamys.
  De apotheek probeert me steeds de generieke aan te smeren. Dit wordt door mij steeds geweigerd omdat de generieke niet werkt en ik daar nog steeds klachten bij houd. Er werd gezegd dat in januari de avamys weer beschikbaar was. Dus niet!!!
  Wordt nu gezegd dat het week 15 wordt. Zo wordt je aan het lijntje gehouden.

 9. Elo

  Verzekerd bij de concurrent. Maar zit al 5maand3n met alternatief dat nauwlijks tot niet werkt. Bisolnasal moet ik erbij gebruiken, omdat mijn holtes vol raken en onstekkingen op de loer liggen.
  Ik ben radeloos. Ook mij inhallatie medicatie niet te verkrijgen voor langere tijd.

 10. Loes Bakker

  fluticason 50 wat een vreselijk middel, na 4 dagen gebruik zo naar in m,n hoofd. en oor gelijk gestopt daarna nog vreselijk last van m,n hoofd en oor. wat is dat voor spul.

 11. Joop

  Sinds begin oktober ben ik, wat voelt als, chronisch verkouden (constante hoofdpijn, last van neus, licht-jeukende ogen). Vandaag toch maar eens opgezocht of er verschil is tussen de huidige ‘Fluticasonfuroaat Basic Pharma’ en de Avamys met de welbekende blauwe dop die ik voorheen gebruikte tegen m’n (huisstofmijt)allergie.

  Aan jullie reacties te lezen is het dus niet toevallig dat ik verkouden ben sinds dat de apotheek van spray is veranderd… Een kwart jaar+ slecht gevoeld en daardoor slechter gepresteerd door kostenbesparingen?

  Het zou inderdaad fijn zijn als er wat aan wordt gedaan!

 12. Anne

  Hier dezelfde ervaringen met het alternatieve product als in voorgaande posts. Wij waren recent op vakantie in Frankrijk. Daar is Avemys nog wel verkrijgbaar. Onze huisarts heeft 2 recepten gemaild naar de lokale pharmacie. Sinds ik weer Avemys gebruik heb ik echt minder klachten. Hopelijk snel weer verkrijgbaar in NL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *