Positieve resultaten in Fase 1 studie met GLPG1690

By | 16/02/2015

Galapagos kondigt maandag 16 februari 2015 aan dat GLPG1690, een middel met een nieuw werkingsmechanisme voor de behandeling van longziekten, in een Fase 1 studie laat zien dat het werkt op het beoogde target, veilig is en gunstige medicijneigenschappen heeft. Galapagos ontwikkelt GLPG1690 binnen een alliantie met Janssen Pharmaceutica.

Het doel van de Fase 1 studie was om de veiligheid, verdraagzaamheid, farmacokinetische en farmacodynamische eigenschappen van het oraal toegediende molecuul GLPG1690 in zowel enkele alsook meervoudige doseringen te evalueren. De dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie werd in één ziekenhuis in België uitgevoerd bij 40 gezonde vrijwilligers. In het eerste deel van de studie werden eenmalige, oplopende doseringen geëvalueerd. In het tweede deel werd het medicijn dagelijks toegediend gedurende 14 dagen.

GLPG1690 bleek veilig en goed te worden verdragen in een brede doseringsreeks in gezonde vrijwilligers. Dat GLPG1690 inwerkt op het – voorlopig nog niet vrijgegeven – nieuwe target werd bevestigd met een relevante biomarker; voorts vertoonde het middel gunstige medicijneigenschappen. De resultaten van de Fase 1 studie zijn aanleiding voor Galapagos om met GLPG1690 een Fase 2A studie in longziekten op te zetten.

“GLPG1690 is het eerste molecuul tegen dit nieuwe target dat ooit klinisch getest is en we zijn zeer tevreden over de resultaten van de Fase 1 studie,” zegt Dr Piet Wigerinck, CSO van Galapagos. “Galapagos blijft nieuwe medicijnen leveren dankzij haar unieke target- en drug discovery technologie.”

In 2007 sloot Galapagos een overeenkomst met Janssen Pharmaceutica NV waarbij deze laatste een optie verkreeg op de wereldwijde commerciële rechten voor een aantal Galapagos onderzoeksprogramma’s op gebied van ontstekingsziekten; deze programma’s omvatten nieuwe targets voor ontstekingsziekten die door Galapagos werden geïdentificeerd en gevalideerd.

Verder onderzoek door Galapagos heeft geleid tot GLPG1690, een molecuul met een nieuw werkingsmechanisme dat klinisch getest wordt voor ontstekingsziekten. Galapagos is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Fase 1 en Fase 2A studies met GLPG1690.

Author: Galapagos

Galapagos is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Galapagos heeft 400 medewerkers die werken in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *