Positief advies Europa voor bredere bescherming van baby’s en jonge kinderen tegen pneumokokkenziekten

De Europese registratie commissie (CHMP) heeft positief advies uitgebracht voor het pneumokokkenconjugaatvaccin van Wyeth: Prevenar 13. CHMP adviseerde goedkeuring voor kinderen van 6 weken tot 5 jaar, ter voorkoming van invasieve pneumokokkeninfecties (zoals hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging) evenals longontsteking en middenoorontsteking, veroorzaakt door dertien pneumokokken subtypen. Op basis van het positief advies wordt verwacht dat de Europese Commissie het vaccin de komende maanden onder andere voor Nederland zal goedkeuren.

Pneumokokkenziekte is de verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pneumoniae. De bacterie kent 90 subtypen en kan hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking en middenoorontsteking veroorzaken. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organization, WHO) vormen pneumokokkenziekten één van de belangrijkste met vaccins te voorkomen doodsoorzaken wereldwijd. “Dit positief advies brengt ons weer een stap dichter bij de breedste subtype bescherming van baby’s en jonge kinderen in Europa die mogelijk is met de geconjugeerde pneumokokkenvaccins”, zegt Emilio Emini, Ph.D., Executive Vice President, Vaccine Research and Development, Wyeth Pharmaceuticals.

Prevenar 13 beschermt tegen dertien subtypen van de pneumokok, zes typen meer dan het bestaande pneumokokkenconjugaatvaccin: Prevenar. In Nederland is Prevenar al sinds 2006 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor nieuwgeborenen. Wereldwijd is Prevenar onderdeel van meer dan 40 Nationale Vaccinatie Programma’s en zijn er inmiddels meer dan 265 miljoen doses toegediend.

Prevenar®
Het bestaande 7-valent vaccin tegen pneumokokkenziekten, Prevenar van Wyeth, beschermt baby’s en jonge kinderen tegen zeven veelvoorkomende subtypen van de pneumokokkenbacterie. In Nederland is Prevenar sinds 2006 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor nieuwgeborenen. In 2006 gaf het Ministerie van VWS aan daarmee jaarlijks 78 sterfgevallen, 85 gevallen van hersenvliesontsteking, 308 gevallen van bloedvergiftiging, 1800 gevallen van longontsteking en 52.000 gevallen van middenoorontsteking onder de totale bevolking te kunnen voorkomen.1 Twee jaar na opname van Prevenar in het Rijksvaccinatieprogramma vond een afname plaats van meer dan 90% van het aantal ernstige infecties veroorzaakt door de zeven subtypen in het vaccin onder baby’s van 4 mnd tot 1 jaar.2

Prevenar 13 (onder registratie)
Het 13-valent vaccin tegen pneumokokkenziekten, Prevenar 13, biedt een verhoogde dekkingsgraad en beschermt tegen dertien subtypen van de pneumokokkenbacterie, waaronder het subtype 19A dat in Europa en wereldwijd in opkomst is. De uitbreiding van de dekking is gericht tegen het merendeel van de resterende ziektelast van invasieve pneumokokkenziekten. Prevenar 13 maakt gebruik van hetzelfde beproefde dragereiwit als Prevenar. Met dit dragereiwit bestaat meer dan 20 jaar ervaring. Naast bescherming aan baby’s en jonge kinderen, kan Prevenar 13 ook bescherming bieden aan volwassenen voor met name longontsteking. Hiernaar wordt apart onderzoek (momenteel fase 3) gedaan.

Wyeth
Wereldwijd is Wyeth (www.wyeth.com) toonaangevend in het ontwikkelen, produceren en leveren van geneesmiddelen en vaccins. Middelen die de gezondheid en daarmee de kwaliteit van leven voor miljoenen patiënten over de hele wereld verbeteren. Wyeth investeert jaarlijks meer dan $ 3 miljard in onderzoek en ontwikkeling. In Nederland werkt Wyeth (www.wyeth.nl) samen met het Nederlands Vaccin Instituut en verschillende andere Nederlandse partijen in het veld. In de CAPITA-studie (www.vaccinatieonderzoek.nl) doet het Julius Center van Universitair Medisch Centrum Utrecht momenteel praktijkonderzoek met het Prevenar 13-vaccin van Wyeth naar longontsteking bij senioren.3 De CAPITA-praktijkstudie is het grootste vaccinonderzoek in Nederland ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *