Plasma nieuw wapen tegen infecties bij brandwonden?

ZonMw geeft samen met zeven gezondheidsfondsen, waaronder de Brandwonden Stichting, een flinke financiële impuls aan wetenschappelijk onderzoek. Achttien onderzoeken die mogelijk een belangrijke doorbraak voor patiënten betekenen, krijgen elk een subsidie van 300.000 euro.

De Brandwonden Stichting en ZonMw beoordeelden het onderzoek naar de bestrijding van bacteriën met plasma als alternatief voor antibiotica als haalbaar en zéér relevant. Want gezien de wereldwijd toenemende antibiotica-resistentie, zou dit onderzoek een enorme impact kunnen hebben.

Wetenschappelijk onderzoek blijft nogal eens – om uiteenlopende redenen – in de laboratoriumfase hangen. En dat is zonde, aldus ZonMw en SGF (Samenwerkende Gezondheidsfondsen). Want veelbelovende behandelmethoden verdienen het om bij patiënten terecht te komen. ‘Translationeel onderzoek’ is de term voor het overbrengen van onderzoek uit het lab richting de kliniek. Door het bundelen van de (financiële) krachten is het voor 18 veelbelovende onderzoeken nu eenvoudiger om daadwerkelijk die stap te maken.

Bacteriën in brandwonden bestrijden met plasma
De Brandwonden Stichting is verheugd te melden dat via het Programma Translationeel Onderzoek een subsidie van 300.000 euro is toegekend aan het kansrijke onderzoek naar de bestrijding van bacteriën in brandwonden. Dit is namelijk niet alleen voor brandwondenpatiënten goed nieuws, maar voor alle patiënten die met lastige infecties kampen.

Nieuwe behandeling van infecties
Als onderzoeker bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN), zoekt Bouke Boekema naar nieuwe manieren om bacteriën te bestrijden zónder daarbij de genezing van brandwonden te belemmeren. Plasma, legt hij uit, is het nieuwste wapen in de strijd tegen bacteriën. Voor steeds meer bacteriën geldt namelijk dat antibiotica ze niet meer kunnen bestrijden. De bacteriën hebben zich zo aangepast dat ze ongevoelig zijn geworden voor de werking ervan. In de hele wereld hebben we dus steeds meer moeite om schadelijke bacteriën te bestrijden, waardoor steeds meer patiënten overlijden of ernstig ziek worden door infecties. De bestrijding van bacteriën met plasma is daarmee een belangrijk wapen tegen die antibiotica-resistentie.

Wat is plasma?
Alles in de natuur kent vier gedaantes: vast, vloeibaar, gas en plasma. Denk bijvoorbeeld aan ijs, water en waterdamp. Dat is hetzelfde, maar dan steeds in een ander jasje. Plasma is simpel gezegd een tijdelijke, maar zeer spectaculaire fase van gas. Want als gas in plasma verandert, is het alsof het alledaagse jasje tijdelijk wordt verruild voor een heel flitsend exemplaar. De superkleine deeltjes waar gas uit bestaat, trekken elkaar aan als magneten. In de plasma-fase worden die deeltjes uit elkaar getrokken. En dat levert naast een natuurlijke vorm van vuurwerk (bliksem), heel wat moois op: uv-straling, warmte, elektronen, elektriciteit, licht en radicalen. En radicalen zijn de ‘onderdelen’ uit plasma die schadelijke bacteriën kunnen doden.

Infecties & brandwonden: een gevaarlijke combinatie
Niet langer de brandwonden zelf, maar de infecties eraan vormen tegenwoordig het grootste probleem in de brandwondenzorg. Door een infectie worden de wondheling en de acceptatie van de huidtransplantaten ernstig geremd, ontstaan er grotere littekens en is bovendien het risico om te overlijden groter.

Hoe het werkt
Met behulp van zogenaamd argongas wekt Bouke in het lab plasma op. Uit een slang van een apparaat dat wat wegheeft van een supergrote versterker, komt een heel klein lichtgevend druppeltje tevoorschijn. Dat is plasma. Onder dat plasma legt Bouke schaaltjes met vloeistoffen waarin stukjes huid dobberen waarop bacteriën zitten. Als de vloeistof en het plasma contact maken, ontstaat er een reactie waarbij sterk bacteriedodende stoffen worden aangemaakt. Bouke meet of het aantal bacteriën na blootstelling aan het plasma is afgenomen. Maar tegelijk houdt hij ook nauwlettend in de gaten of het plasma niet de huidcellen aantast. Voor het onderzoek in de praktijk ziet Bouke een apparaat voor zich dat op een zaklamp lijkt. Hiermee blaas je als het ware plasma op de wond en worden alle micro-organismen gedood. Resultaat: de brandwond is vrij van schadelijke bacteriën en het genezingsproces kan ongestoord doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *