Plasma antilichamen niet effectief als behandeling van ernstig zieke COVID-19-patiënten

By | 12/01/2021
Plasma antilichamen behandeling

De REMAP-CAP-studie, een grootschalige internationale studie die o.a. de effecten onderzoekt van het toedienen van plasma antistoffen aan COVID 19-patiënten, heeft het onderzoek naar plasma antistoffen voor één groep patiënten stopgezet.

Bij ernstig zieke COVID-19-patiënten die op de IC worden behandeld, laat het toedienen van deze antistoffen geen verbetering zien. De studie wordt wel voortgezet onder minder ernstig zieke COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis worden behandeld.

‘Convalescent’ plasma

Het zogeheten ‘convalescent’ plasma is een bloedproduct dat antilichamen bevat tegen het SARS-CoV-2- virus, en wordt verkregen van mensen die zijn hersteld van COVID-19. Het wordt ook wel “plasma antilichamen” genoemd.

Doel van het onderzoek is om te kijken of deze antilichamen het virus neutraliseren, om te zorgen dat het zich niet verder kan vermenigvuldigen en zo schade kan geven. Deze analyse van 912 deelnemers aan de studie toont aan dat het toedienen van plasma antilichamen niet effectief is voor de groep ernstig zieke COVID-19-patiënten die op de IC worden behandeld. Er zijn geen aanwijzingen dat het toedienen van herstellend plasma tot ernstige schade leidt voor deze groep.

Verder onderzoek moet uitwijzen of het gebruik van plasma antilichamen tot betere resultaten leidt bij COVID-19-patiënten met een minder ernstig ziektebeeld. De onderzoekers vragen mensen daarom om plasma te blijven doneren.

REMAP-CAP-onderzoek in Europa

UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde coördineert samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het wereldwijde REMAP-CAP-onderzoek in Europa. Dit onderzoek is opgezet als een doorlopende internationale studie om de behandeling van longontsteking te verbeteren.

Lennie Derde: “Wij vinden het belangrijk om de voorlopige gegevens nu al te delen, ook al is het teleurstellend dat de meest zieke patiënten geen baat hebben bij het toedienen van plasma antilichamen. Zo blijven we continu leren over de beste behandelingen voor COVID-19. Afgezien van deze ernstig zieke patiënten, kunnen patiënten die matig ziek zijn en patiënten met immuunstoornissen mogelijk wel baat hebben bij deze behandeling. Daarom is het essentieel dat plasmadonaties worden voortgezet. We blijven onderzoeken of er patiënten zijn die wel geholpen zijn met de behandeling – misschien mensen die eerder ziek zijn geworden of mensen met een zwak immuunsysteem”.

Onderzoeksfinanciering

The study is funded in Europe by the PREPARE consortium and RECOVER consortium Grants, and by the National Institute for Health Research (NIHR) in the UK. This project has received funding from the European 7th Framework Programme under grant agreement No [602525]. This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No [101003589].

Author: UMC Utrecht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van Nederlands grootste academische zorginstellingen. We bieden de beste gezondheidszorg voor patiënten van nu en werken aan een gezonde samenleving in de toekomst. Onze organisatie heeft drie kerntaken: zorg, onderzoek en onderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *