Pijnlijke rode bulten bij azathioprine

By | 08/10/2020

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vier meldingen ontvangen van pijnlijke rode bulten (erythema nodosum) bij gebruik van azathioprine. Erythema nodosum kan komen door een overgevoeligheidsreactie. Wees alert op overgevoeligheidsreacties door azathioprine.

Azathioprine

Azathioprine wordt gebruikt bij (onder andere) de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Erythema nodosum is een huidaandoening met pijnlijke ontstoken rode bulten die meestal op de voorkant van de benen zitten. De huidaandoening kan naast een overgevoeligheidsreactie ook door de ziekte van Crohn zelf komen.

Bijwerking

Lareb heeft vier meldingen ontvangen van erythema nodosum bij gebruik van azathioprine voor de ziekte van Crohn. Erythema nodosum ontstond binnen twee tot drie weken na start met azathioprine, en herstelde na stoppen.

Erythema nodosum staat op dit moment niet als bijwerking in de bijsluiter.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal de informatie van Lareb inbrengen in het Europese netwerk.

Analyse

Lees de analyse van de meldingen:

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *