PharmaSwap winnaar KNMP Zorginnovatieprijs

By | 11/03/2020

PharmaSwap, een initiatief van apothekers Piter Oosterhof en Jelmer Faber om verspilling van dure geneesmiddelen tegen te gaan, heeft de KNMP Zorginnovatieprijs 2020 gewonnen.

Dat is bekendgemaakt tijdens het KNMP Voorjaarscongres. Ruim 600 KNMP-leden brachten hun stem uit, waarbij de meerderheid koos voor dit duurzame zorginitiatief.

PharmaSwap

Na overlijden van patiënten en doordat therapieën stoppen houden apotheken en leveranciers vele dure geneesmiddelen over, die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden vernietigd. Met PharmaSwap willen Oosterhof en Faber een besloten marktplaats creëren, waar apothekers vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen van niet-verstrekte geneesmiddelen.

KNMP Zorginnovatieprijs 2020: Verspilling van medicijnen tegengaan met PharmaSwap

Zo kan bijvoorbeeld een Groningse apotheker die geneesmiddelen over heeft, dit melden via PharmaSwap. En zo in contact komen met een collega in Zeeland die deze geneesmiddelen voor een patiënt nodig heeft.

Kwaliteit gegarandeerd

PharmaSwap richt zich uitsluitend op overgebleven geneesmiddelen bij de leverancier of apotheek. De kwaliteit van deze geneesmiddelen is gegarandeerd, omdat de middelen steeds volgens de geldende wet- en regelgeving in de apotheek zijn bewaard.

Geneesmiddelen die bij patiënten zijn geweest komen niet in aanmerking voor delen via PharmaSwap, omdat van deze geneesmiddelen geen bewijs is van een juiste opslag. 

KNMP Zorginnovatieprijs

De KNMP Zorginnovatieprijs, ter waarde van € 10.000, is een stimulans voor innovatieve apothekers om hun idee te delen en verder te brengen. Een jury beoordeelt als eerste de aanmeldingen en nomineert de inzendingen. Vervolgens kunnen de leden van de KNMP hun stem uitbrengen en zo meebeslissen welke inzending de KNMP Zorginnovatieprijs wint.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *