Pfizer stopt ontwikkeling PCSK9-remmer

By | 09/11/2016

Farmaceutisch bedrijf Pfizer stopt de ontwikkeling van de proprotein convertase subtilisin/kexin type 9-remmer (PCSK9-remmer) bococizumab. PCSK9-remmers zijn biologische geneesmiddelen voor patiënten met primaire hyperlipidemie of gemengde dyslipidemie.

In Nederland zijn twee PCSK9-remmers op de markt: alirocumab (Praluent®) en evolocumab (Repatha®). Binnenkort verschijnt op MedicijnBalans uitgebreide informatie over de PCSK9-remmers.

De PCSK9-remmer van Pfizer is in de ontwikkelfase teruggetrokken op basis van het klinische profiel, dat naar voren kwam tijdens 6 klinische studies. In deze studies was sprake van een onverwachte afvlakking van de LDL-verlaging over de tijd. Daarnaast was er sprake van een hogere mate van immunogeniciteit en hadden patiënten die bococizumab gebruikten vaker last van reacties op de plaats van injectie dan gebruikers van andere PCSK9-remmers.

Op grond daarvan heeft Pfizer besloten de lopende studies (waaronder twee studies naar de cardiovasculaire effecten) stop te zetten.

Meer informatie
Pfizer discontinues global development of bococizumab, its investigational PCSK9 Inhibitor

Author: MedicijnBalans

Voor nieuwe, op de markt toegelaten geneesmiddelen bestaan nog geen richtlijnen. Artsen ontvangen daarentegen wel al veel informatie van de registratiehouders van het nieuwe geneesmiddel. Dat maakt het lastig om te bepalen of een nieuw, vaak duur geneesmiddel voor de patiënt een meerwaarde heeft ten opzichte van de bestaande middelen. Met het programma MedicijnBalans wil het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de discussie over de meerwaarde van deze middelen voeren. MedicijnBalans biedt daarom feitelijke en actuele informatie en een interactief discussieplatform over nieuwe geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Het doel: artsen helpen een onderbouwde keuze te maken voor een nieuw geneesmiddel en hen stimuleren deze middelen doelmatig voor te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *