Pensioenfonds zet geneesmiddelfabrikanten onder druk

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) gaat geneesmiddelfabrikanten aansporen om medicijnen betaalbaar te houden. Anders trekt het fonds zich terug als aandeelhouder.

Dat maakte de directeur van het fonds, Peter Borgdorff, eind vorige week bekend. Trouw schreef erover. PFZW is met 2,5 miljoen aangeslotenen en ruim 163 miljard euro aan vermogen het tweede pensioenfonds van Nederland. Het fonds belegt op dit moment 2,5 miljard in geneesmiddelbedrijven en wil het aandeel ‘innovatieve bedrijven’ vergroten van vier naar zestien miljard euro. Gezondheidszorg is een van de sectoren die hiervoor in aanmerking komen.

“Juist de mensen die bij ons aangesloten zijn, vinden toegankelijke zorg belangrijk”, zegt Borgdorff. “Daarom zullen we aandringen op betaalbaarheid van medicijnen.”

Pensioenuitvoerder PGGM, die de beleggingen uitvoert voor PFZW, heeft al een eerste ronde gemaakt langs de directiekamers van farmaceuten. Rogier Snijdewind van PGGM zegt in de krant: “We pleiten ervoor dat winstmaximalisatie niet het grote doel is. Natuurlijk mag een bedrijf verdienen aan een medicijn, dat is ook goed voor de investeerders en de mensen die pensioen ontvangen. Maar de toegankelijkheid tot medicijnen moet ook in de gaten gehouden worden. Dat is ook in het belang van de bedrijven zelf: niemand wil dat een medicijn zo duur wordt dat zorgverzekeraars of overheden het niet langer inkopen.”

Fonds en uitvoerder zijn niet van plan investeringen direct terug te trekken na een eerste negatieve reactie. “We willen met een bedrijf in gesprek blijven”, zegt Borgdorff. “Dan kun je invloed uitoefenen. Maar als een farmaceutisch bedrijf jarenlang laat blijken geen boodschap te hebben aan onze wens, dan zullen we ons richten op andere investeringen. Het rendement van farmaceuten is goed, maar er zijn altijd alternatieven te vinden.”

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *