Patiëntenstudie van start bij patiënten met cystic fibrosis

By | 25/04/2018

Galapagos NV kondigt de start aan van de eerste klinische studie met een drievoudige combinatietherapie in patiënten met cystic fibrosis (CF).

Doel

Het doel van de FALCON studie is om de werkzaamheid, veiligheid, verdraagbaarheid en medicijneigenschappen van een nieuwe drievoudige combinatietherapie te testen in maximaal 24 CF-patiënten. De open label studie vindt plaats in meerdere ziekenhuizen, aanvankelijk in het Verenigd Koninkrijk met verwachte uitbreiding naar andere Europese landen.

Studie

De FALCON studie zal uit twee delen bestaan. Deel 1 betreft de behandeling van 8 patiënten gedurende twee weken met een vaste dosering van een tweevoudige combinatie van potentiator GLPG2451 en C1 corrector GLPG2222 in homozygous F508del patiënten. Dit zal gevolgd worden door een behandeling van twee weken met ‘2451, ‘2222 en C2 corrector GLPG2737. Deel 2 betreft de behandeling gedurende twee weken met een hogere dosering van tweevoudige combinatie van ‘2451 en ‘2222 van twee aparte groepen van 8 patiënten; een groep homozygous F508del patiënten en een groep heterozygous F508del patiënten met een minimale functionele mutatie op het andere allel. Dit zal gevolgd worden door een tweewekelijkse behandeling met ‘2451, ‘2222, and ‘2737. De werkzaamheid zal gemeten worden door veranderingen in zweetchloride en ppFEV1%. Resultaten van de behandeling in deel 1 van deze FALCON studie worden verwacht in het derde kwartaal van 2018.

Ziektemodificerend medicijn

“Dit is een belangrijke mijlpaal in ons CF-programma. Sinds 2005 is het onze ambitie om een ziektemodificerend medicijn te ontwikkelen voor CF. Nu testen we onze eerste drievoudige combinatietherapie in CF-patiënten, en de volgende drievoudige combinatie komt er snel achteraan,” zei Dr. Piet Wigerinck, CSO van Galapagos. “Deze stappen brengen ons dichter bij ons doel om patiënten, artsen en zorgverzekeraars meer keus te bieden in een CF-medicatie.”

Ontwikkeling

GLPG2451, GLPG2222, GLPG2737 (en combinaties hiervan) zijn medicijnen in ontwikkeling; hun veiligheid en werkzaamheid is nog niet vastgesteld.

Author: Galapagos

Galapagos is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Galapagos heeft 400 medewerkers die werken in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *