Patiënt ervaart vaak bijwerkingen bij radioactieve stoffen

By | 21/02/2022

Bij het maken van een scan in het ziekenhuis worden soms ook radioactieve stoffen gebruikt. Bijwerkingen blijken vaker ervaren te worden dan eerder gedacht. De meeste ontstaan kort na de toediening en verdwijnen binnen een aantal uren.

Bijwerkingen

In een onderzoek werden 1000 patiënten die radioactieve stoffen kregen, gevraagd naar ervaren bijwerkingen. Bijna 3 van de 100 patiënten heeft bijwerkingen die waarschijnlijk door de radioactieve stoffen kwamen. De meeste ervaarden een heet gevoel, benauwdheid, druk op de borst, hoofdpijn en vermoeidheid. Patiënten hadden hier maar kort last van. De bijwerkingen verdwenen weer binnen enkele uren.

Advies voor zorgverleners

Zorgverleners doen er goed aan om te letten op klachten van de patiënt die door radioactieve stoffen veroorzaakt kunnen zijn. Bij 1 op de 5 patiënten ontstonden de klachten pas na het verlaten van de kliniek.

  • Lees hier het volledige artikel over het onderzoek in het Pharmaceutisch Weekblad.
Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *