Overzicht meldingen trombose met een laag aantal bloedplaatjes na coronavaccinatie

By | 20/07/2021

Dit overzicht gaat over 44 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb tot 17 juni 2021 heeft ontvangen over trombose met een laag aantal bloedplaatjes na coronavaccinatie op zo’n 12 miljoen vaccins. Het gaat dus niet om alle tot nu toe ontvangen meldingen hierover. Zie hiervoor onze laatste update. De 44 meldingen zijn onderzocht op patronen die kunnen wijzen op de zeldzame bijwerking TTS. Van 16 meldingen in dit overzicht is het vrijwel zeker dat het om deze zeldzame bijwerking gaat.

Bij trombose met een laag aantal bloedplaatjes gaat het niet altijd om de bijwerking TTS

Een combinatie van uitgebreide trombose en een laag aantal bloedplaatjes, ook wel ‘trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) genoemd, is beschreven als zeldzame bijwerking in de bijsluiters van het AstraZeneca en Janssen vaccin. Bij deze bijwerking maakt iemand antistoffen aan tegen bloedplaatjes die tegelijk de bloedstolling activeren. Een ‘gewone’ trombose verbruikt ook bloedplaatjes in de vorming van het stolsel, waardoor het aantal bloedplaatjes lager wordt. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Wanneer is het vrijwel zeker deze bijwerking?

Ziekenhuizen laten bloed van patiënten die na vaccinatie een laag aantal bloedplaatjes en een trombose hebben gekregen, testen op specifieke antistoffen bij Sanquin. Als de testen positief zijn, gaat het vrijwel zeker om deze bijwerking. Zonder positieve test kunnen meldingen sterk verdacht zijn voor deze bijwerking, bijvoorbeeld door de uitgebreidheid of de bijzondere plaats van de trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Bij 16 meldingen na AstraZeneca en Janssen vaccin vrijwel zeker de bijwerking

Bij 10 van de meldingen na het AstraZeneca vaccin en 1 na het Janssen vaccin was de test bij Sanquin positief. Vijf andere meldingen na AstraZeneca vaccinatie waarbij de testen niet uitgevoerd of negatief waren, zijn ook deze sterk verdacht voor deze bijwerking. Dit komt door de uitgebreidheid of de bijzondere plaats van de trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

De meldingen na Pfizer/BioNTech en Moderna vaccin waren allemaal niet sterk verdacht voor deze bijwerking.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *